Den japanske modelegenden Issey Miyake har gått ur tiden. Ett av hans många berömda plagg var den svarta polotröja han designade åt Steve Jobs.

ANNONS

Issey Miyake, legendarisk modedesigner har avlidit 84 år gammal, skriver the Guardian.

Designern var en av de japanska designers som rönte stor framgång i Paris under 1970-talet.

Han blev berömd för sina avantgardistiska plagg som inte skrynklade och hade en förkärlek för plisseringar.

Men för personer utan insyn i modevärlden, var han förmodligen mest känd för att ha skapat den svarta polotröja Steve Jobs bar som sin uniform.

Miyake lär ha producerat över 100 st exemplar för mindre än 200 dollar styck åt sin vän.

Issey Miyake
Stev Jobs i förd en av sina många svarta polotröjor designad av Miyake (Foto: Wikicommons).

Uniform för Silicon Valley

Miyake designade Jobs polotröja med tanken att lindra det ”tröttsamma beslut” han stod inför varje dag – att välja kläder.

Tillsammans med Jobs Levi’s 501:or och New Balance sneakers 991s, blev de svarta polotröjorna en uniform för Silicon Valley i slutet av 90-talet. Idén var att upptagna människors sinnen är på viktigare saker än att välja slipsar.

ANNONS
ANNONS

En gränsöverskridande designer

Designern var intresserad av konst, design och mode och särskilt där de tre disciplinerna överlappade varandra.

I en intervju med tidningen New York Times 2014, sa att han var intresserad av människor och den mänskliga formen, och menade att ”kläder var det närmaste människan” han kunde komma.

Han var emot trender och refererade under hela sin karriär till sina plagg som kläder, och inte mode.

Miyake föddes i Hiroshima 1938 och studerade grafisk design vid Tama Art University i Tokyo, men svängde sedan om till mode.

Han flyttade till Paris för att bli lärling hos Guy Laroche och så småningom arbeta för Hubert de Givenchy vid den tidpunkt då Audrey Hepburn bar hans klänningar.

Bärbart mode för den breda massan

Issey Miyakey
Några looks från en av Miyakes första kollektioner (Foto: TT).

Miyake var intresserad av konst och funktion. Han ville heller inte enbart göra kläder för de förmögna, vilket var den primära målgruppen för de stora mästarna under 1960-talet.

Protesterna i Paris 1968 gav honom inspirationen att skapa plagg som var bärbara, funktionella och vackra, men samtidigt demokratiska.

ANNONS
ANNONS

Han startade han sitt eget modehus Issey Miyake Design Studio i New York 1970.

Kollektionen bestod av kappor och byxor böljande ärmlösa tunikor. Plaggen var gjorda i värmebehandlad polyester för att kunna skapa permanenta veck (plisseringar). De var skrynkelfria och kunde tvättas i maskin.

Kollektionen är en av de första och bästa könsöverskridande kollektionerna som någonsin gjorts, och betingar än i dag höga priser på andrahandsmarknaden.

Många av Miyakes skapelser finns i dag i museums samlingar.

Läs även: Balenciaga säljer soppåse för 18 000 kronor [Dagens PS]