Nu kommer vaccin till Sverige – så ser planen ut

Uppdaterad: 10 nov. 2020Publicerad: 10 nov. 2020
Ett vaccin ser ut att vara på väg, som svenskar kan ta del av redan inom några månader. Foto: LN/Unsplash
Ett vaccin ser ut att vara på väg, som svenskar kan ta del av redan inom några månader. Foto: LN/Unsplash

Under måndagen meddelade läkemedelsföretaget Pfizer att de är i slutfasen med ett vaccin som är mer än 90 procent effektivt mot covid-19. Redan i januari kan vaccinet nå Sverige.

ANNONS
ANNONS

Ett av världens största läkemedelsföretag Pfizer och dess tyska samarbetspartner Biontech, gick i går ut med nyheten att de utför tester i den sista fasen, fas-3-stadiet, för ett covid-19 vaccin.

Svenskar kan börja vaccinera sig redan inom några månader enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström, uppger Aftonbladet.

“Om allt går enligt plan kan vi börja vaccinera i januari. Det kommer att ske pö om pö under året. Jag vågar säga att jag tror att alla prioriterade har blivit vaccinerade under det första halvåret av 2021, om allt, som sagt, går enligt plan,” säger Richard Bergström.

Han är positiv att vi har kunnat få fram ett vaccin med så lovande resultat på mindre än ett år. Och till alla de som oroar sig för eventuella bieffekter av vaccinet, med svininfluensan färskt i minnet, har Richard Bergström snabbt svar på tal

“Nej detta är annorlunda, konkurrenter har hjälpts åt, det har gjorts fler och större studier. 66 000 personer har fått Pzifers vaccin och alla följs noggrant upp och kommer att följas över tid. De släpps inte åt slumpen utan kommer övervakas noga,” säger han.

Äldre högsta prioritet

Vem är det då som kommer att få ta del av vaccinet? Enligt Bergström är det Folkhälsomyndigheten som bestämmer det. Äldre har högsta prioritet, även de som arbetar inom äldreomsorgen och sjukvårdspersonal samt vissa specifika riskgrupper.

“Totalt är det 2,6 miljoner människor som är prioriterade. Om allt går som det ska kan den stora massan få vaccinet under den andra delen av 2021”.

Läs mer: Ung och frisk? Du får vänta med vaccin ett par år

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.