Den här träningsformen blev en trend för några år sedan men känns mer aktuell än någonsin. Träningsformen blev till och med ett nytt verb: plogga! Ut och spring med en soppåse i handen för att hjälpa vår jord, skriver Amelia.

ANNONS

Den svenskfödda trenden började med miljökämpen Erik Ahlström som la märke till den stora mängden skräp han stötte på under sina löprundor i Stockholm. Han började plocka skräpet under träningspasset och beslutade sig för att sprida trenden vidare.

Med hashtagen #plogga, har han engagerat flera tusentals människor som idag hjälper till att göra jorden lite renare samtidigt som de får motion. Det har även ökat medvetenheten kring plastkonsumtion och följderna av att lämna skräp i naturen.

LÄS ÄVEN: En timme på stranden är allt som krävs [Dagens PS] >

Nu plockar miljöhjältar tillsammans skräp på löpande band då allt fler stränder fylls med plast och skräp, som skadar både djur och natur. En plastflaska tar över 400 år att brytas ner av naturen, och en glasflaska upp till en miljon år – det är ett stort miljöproblem.

Förutom att hjälpa miljön ger ploggning många fördelar för löparen – nämligen i form av knäböj och utfallssteg som naturligt utförs när man plockar upp skräp. Vem visste att en sådan effektiv träning skulle komma från en sopsäck och ett par gummihandskar?

ANNONS
ANNONS

För en renare framtid och en sundare kropp, ut och plogga!