Lightair har upplevt ett galet kursrally på börsen. Men enligt Folkhälsomyndigheten ger bolagets luftrenare inget skydd mot coronaviruset, skriver Dagens Industri. På en månad har luftrenarbolagets aktie, som är noterad på NGM, rusat med hela 350 procent.

ANNONS

Bolaget har marknadsfört sina luftrenare hårt under det pågående virusutbrottet i Asien.

Men påståendet att coronaviruset är luftburet får mothugg. Världshälsoorganisationen WHO uppger enligt Di att det inte finns några rapporterade fall av luftburen smitta av coronaviruset. Svenska Folkhälsomyndigheten betecknar inte heller corona som ett luftburet virus.

Därför är också maskiner som renar från virus verkningslösa mot Corona, enligt myndigheten.

”Dessa ger inget mervärde mot corona”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten”, i en skriftlig kommentar till Di.

Men Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet, har dock presenterat resultat som visar att joniseringstekniken är effektiv mot exempelvis influensa, skriver Di.

Professorn anser att Folkhälsomyndigheten är ute och cyklar som hävdar att coronaviruset inte är luftburet.

ANNONS
ANNONS

”De får säga vad de vill på Folkhälsomyndigheten – jag vidhåller att viruset finns i luften, för det är på det sättet som det kan förmedlas över till någon annan”, säger Lennart Svensson enligt Di.

Han är övertygad om att joniseringstekniken är effektiv mot coronaviruset covid-19.