”Men nu gäller det att alla fortsätter att hålla i det här och att vi kämpar på i några veckor till”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

ANNONS

Antalet insjuknade i covid-19 uppges alltså börja plana ut i Stockholm. Det visar statistik över utvecklingen de senaste dagarna och Folkhälsomyndigheten tolkar det som att smittspridningen har stabiliserats.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det kan vara ”slutet av början” på smittspridningen i Stockholm. Men det beror på, säger han, om befolkningen ”fortsätter att vara duktiga” och följer myndigheternas råd för att dämpa virusets framfart.

”Känner inte alls igen kritiken”

Stockholm kan komma att befinna sig i det läge som är nu ”i några veckor”, säger Tegnell till TT i den här artikeln, publicerad på bland annat SvD.se.

Han tror inte att Sverige drabbas lika hårt av covid-19 som Italien och Spanien. Men det hänger alltså på hur villiga människor är att hålla fast vid restriktionerna, enligt Tegnell som inte upplever att kritiken från omvärlden mot Sveriges mjukare linje för att få bukt med pandemin är lika hård som medierna gör gällande.

”När jag pratar med dem känner jag inte alls igen den här kritiken som man hört. Jag pratade med Storbritannien i går och där tror man sig nu se en viss ljusning. Vi har uppnått ungefär samma effekter. I vissa länder har man gjort det med lagliga medel, medan vi i Sverige gjort det mer med frivilliga åtgärder”, säger Anders Tegnell på frågan om vad hans kollegor i andra länder anser om Folkhälsomyndighetens strategi.

ANNONS
ANNONS

DN Kultur skriver i dag att ”Anders Tegnell har blivit en James Bond i byråkrativersion”. Missa inte det!

Läs även: Svenskar nonchalerar Corona-smittrisken [DagensPS.se] »