Finland är lyckligaste landet i världen, för fjärde året i rad. Det visar den årliga World Happiness Report som släpptes i dag. Sverige tar en sjundeplats.

ANNONS

Covid-19 präglar årets World Happiness Report, och utvecklar hur pandemin påverkat livskvalitén i världens länder.

Finland toppar listan för fjärde året i rad.

Finländarna är inte förvånade

Island, Danmark, Schweiz och Nederländerna, Norge och Sverige följer efter Finland. Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som platsar bland de tio lyckligaste.

Jennifer De Paola är socialpsykolog och forskar i den finländska lyckan för en doktorsavhandling vid Helsingfors universitet. Hon säger till finska svenskspråkiga tidningen Hufvudstadsbladet:

”Om man jämför med mindre utvecklade länder så är det inte så underligt att vi är nöjda i Finland. Vi litar på varandra och har trygghet i välfärdsstaten. Dessutom skötte Finland svårigheterna med coronapandemin bra under förra året, något som bland annat märktes i hur lätt folk kunde börja jobba på distans.”

Även Finlands public service-kanal Yle lyfter fram rapporten. De påpekar att Finland utökar sin ledning. Yles svenskspråkiga sajt skriver: 

”Om man jämför med den rapport som kom ut i fjol har Finlands försprång i toppen ökat en aning. Det beror just på att konsekvenserna av coronapandemin inte har drabbat oss lika mycket som flera andra länder nära toppen.”

Befolkningarna i Afghanistan, Zimbabwe, Rwanda och Botswana rapporteras vara minst lyckliga i världen.

ANNONS
ANNONS

Kvinnliga regeringschefer bäst

En annan faktor som verkar påverka lyckan: Kvinnliga regeringschefer. Forskarna lyfter fram i rapporten att de 23 länder som hade kvinnliga regeringschefer i allmänhet har klarat av coronapandemin bättre än andra länder, vilket i sin tur leder till ett lyckligare folk. 35-åriga Sanna Marin, som varit statsminister i Finland sedan december 2019, leder lyckligaste landet.

Det är FN-organet UNSDSN (United Nations Sustainable Development Solutions Network) som varje år släpper rapporten World Happiness Report, som tar fram hur lyckliga befolkningarna är i världens länder. Olika mätfaktorer är bland annat ekonomi, socialskydd, hälsa, frihet och korruption.

Läs mer: Nyklubbad lag stänger Finlands restauranger – Dagens PS