En ny undersökning om jämlikhet mellan sammanboende par visar att danska par har den mest rättvisa fördelningen av hushållsarbetet i Skandinavien.

ANNONS

En undersökning som gjorts av den norskutvecklade hushållsarbetsappen Choreful, visar att i Skandinavien har danska sammanboende par den mest rättvisa fördelningen av hushållsarbetet.

I undersökningen svarade 44 procent av de sammanboende danska paren att deras partner gjorde sin beskärda andel av hushållsarbetet, 40 procent av de sammanboende svenska paren svarade samma sak och 39 procent av de norska paren.

Svenskarna medvetna om ojämlikheten

Det som kanske överraskar mest med undersökningen är att både de svenska männen och de svenska kvinnorna kände till att männen gjorde minst.

”Kvinnor svarar att deras partner gör mindre än sin beskärda del av hushållsarbetet, medan män svarar att deras partner gör mer. Så många kvinnor och män är medvetna om skillnaderna”, säger Chorefuls grundare Robin Havre i ett pressmeddelande.

Hela 42 procent av de svenska männen svarar att deras partner gör mer eller mycket mer medan 31 procent av de svenska kvinnorna anser att deras män gör mindre eller mycket mindre. Robin Havre är dock optimistisk och säger att han tror att den ojämlika arbetsfördelningen kan förbättras eftersom så många är medvetna om den.

Bidra till bättre jämställdhet

Målet med appen Choreful är att skapa konkurrens om hushållsarbetet genom att göra det kul och samtidigt bidra till bättre jämställdhet i hemmet.

I appen registrerar man det hushållsarbete man utfört och får poäng, olika uppgifter ger olika poäng. I slutet av månaden räknas poängen ihop och en vinnare utses. Robin Havre har själv använt appen och sett att han gör mindre hushållsarbete än sin partner.

Över 165 000 användare

”Det var mycket hon gjorde som jag aldrig hade lagt märke till. Speciellt kring planering och matlagning. Jag blev chockad när det visade sig att jag fick mindre än 40 procent av poängen i appen”, säger han i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Sedan dess har han bättrat sig och bidrar mer. Appen skapades efter en diskussion Robin Havre hade med min flickvän. Han tyckte att han gjorde mest, men hon tyckte tvärtom. Appen har nu över 165 000 registrerade användare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Inflationen gör kvinnor på börsen osäkra [Dagens PS]