Fetmaläkemedel slår mot krogar och hämtmat

mat restaurang
Stora portioner på restaurang kan bli allt mer sällsynta i spåren av fetmaläkemedel. (Foto: AP Photo/Ashley Landis)
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson
Uppdaterad: 05 juni 2025Publicerad: 05 juni 2025

Färre restaurangbesök och mindre hämtmat. Det är resultatet som följer på att allt fler tar fetmaläkemedel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Användare av läkemedel som behandlar diabetes och fetma spenderar mindre på restaurangbesök och hämtmat, rapporterar Fortune. Boomen av fetmaläkemedel som hjälper folk sänka blodsockret påverkar nu krognäringen – en bransch som redan kämpar.

Läs mer: Ozempic tar över flödet – men nu växer kritiken. Dagens PS

Fetmaläkemedel ytterligare ett problem att hantera

Uppgifterna om läkemedlens effekt på restaurangnäringen kommer från en ny rapport från Bloomberg Intelligence.

Enligt den måste restaurangägare som redan sedan tidigare brottas med problem som osäkerhet gällande handelstullar och eftersläpningar efter coronapandemin nu även hantera hotet från Ozempic och andra liknande fetmaläkemedel.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Folk lagar sin egen mat hemma

Personer som tar medicinen minskar sitt födointag kraftigt. Enligt undersökning uppgav 54 procent av användarna att de åt ute mer sällan än tidigare.

Nästan lika många sa att de beställde hem färdigmat mer sällan. Istället lagar 70 procent av de svarande att de lagade mat hemma oftare nu och hälften sa att de köpte mer mat själva.

Ozempic minskar aptiten hos användaren och därför beställer nu allt fler in mindre portioner på restaurangerna – i den mån de alls besöker en krog. (Foto: AP Photo/David J. Phillip, File) NY463
ANNONS

Menyer anpassas tack vare fetmaläkemedel

En liknande rapport kom för drygt ett år sedan och visade på liknande siffror. Och matbranschen är inte opåverkad. I februari 2024 berättade Lars Fruergaard Jørgensen, numera avgående vd för Ozempic-tillverkaren Novo Nordisk, att han fick samtal från livsmedelsbolagschefer som var rädda för fetmaläkemedlets påverkan på branschen.

Andra producenter har börjat anpassa sitt utbud och tillverkar nu mat som särskilt passar användare av läkemedlen med lågkaloriprodukter och mat med högt protein- och fiberinnehåll.

Mindre portioner

Brittiska The Week skriver att en effekt av vågen av fetmaläkemedel är att allt fler restaurangbesökare i Storbritannien beställer in mindre portioner. Kanske bara att det blir en förrätt eller en liten mellanrätt. Eller så delar man en portion med sitt sällskap.

Enligt The Week försöker vissa stjärnkockar nu anpassa sig efter de nya önskemålen så att rätter lättare kan delas upp. Och halva desserter blir också allt vanligare på menyn.

Fetmaläkemedel här för att stanna

Analytiker spår att trenden med fetmaläkemedel och dess verkningar på restaurangerna är här för att stanna och branschen måste därför anpassa sig för att inte hamna på efterkälken. För besökare kan det komma att innebära högre priser och ännu mer flexibla menyer.

“Den klassiska trerättersmiddagen kan snart vara lika förlegad som rökrum”, spår The Week.

ANNONS

Läs även: Ozempic kan minska risken för 42 olika sjukdomar. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Jenny Folkesson
Jenny Folkesson

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS