Att hålla snökanonerna med el blir svårt i vinter. Många mindre skidanläggningar oroar sig över situationen med det höga elpriset, och en del överväger att inte öppna alls.

ANNONS

SLAO, Svenska skidanläggningars organisation, är bekymrade inför årets säsong. Snötillverkning, liftar, uppvärmning och belysning vid de olika anläggningarna blir kostnadskrävande när elen är dyr.

Mindre skidanläggningar kan tvingas stänga i vinter. Det gäller framför allt föreningsdrivna så kallade ”hemmabackar” nära städer, säger SLAO:s vd Titti Rodling till TT.

Hon är bekymrad för utvecklingen eftersom ”hemmabackar” spelar stor roll när barn och unga börjar intressera sig för skidåkning.

Elpriset drabbar skidanläggningar

I en undersökning uppger 46,5 procent av de organisationer som driver hemmabackar att de kan behöva hålla stängt i vinter. Titti Rodling säger till TT att många av backarna ligger i områden där elpriset är som allra dyrast, elprisområde 3 och 4.

Nu hoppas SLAO att hemmabackarna ska få ekonomiskt stöd för att klara att hålla öppet sina skidanläggningar.

ANNONS
ANNONS

”Om fler hemmabackar skulle tvingas hålla stängt skulle det vara förödande för barn och ungas möjligheter att röra på sig i en mörk tid på året, när det annars kan vara svårt att komma ut”, säger Titti Rodling till TT.

Läs också:

Rekordmånga besökare i svenska fjällen [Dagens PS]