Är du osäker på vad du ska dricka till kräftorna i helgen? Det är inte helt lätt att veta men här är saker du kan tänka på när du väljer dryck till helgens kräftor.

ANNONS

Eller mat & vin tipsar om vad du ska tänka på när det är dags att inhandla drycken inför kvällens kräftskiva.

Tänk på det här

Både kräftor och skaldjur har en framträdande smak av umami. Till umami passar friska och söta drycker. Något som inte gifter sig så bra med skaldjur det är sträva drycker och fatkaraktär så det ska du se upp med.

Fruktigt eller druvigt vin

Ett sött, friskt vin passar bäst till kräftornas syrliga och salta karaktär, fruktig eller druvig karaktär är att rekommendera. Undvik vin med fatkaraktär. När du handlar på Systembolaget får du gärna köpa ett vin som har ett värde mellan tre och sex på sötmaklockan.

Öl
Välj en ljus eller mellanmörk lager till dina kräftor. Ölens beska minskar i kombination med sältan. (Foto: TT)

Ljus eller mellanmörk lager

Ska du dricka öl till kräftorna passar en ljus eller mellanmörk lager fint till de salta kräftorna. Ett klockvärde mellan fem och åtta på beskan passar bra. Beskan från ölen minskar i kombination med sältan från kräftorna.

När du ska dricka alkoholfritt

Ska du dricka alkoholfritt så välj även där ljus eller mellanmörk lager. Vill du dricka alkoholfritt vin ska du välja en variant med hög fruktsyra och märkbar sötma.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Stort kräfttest – det här är bästa kräftorna 2021 [Dagens PS]