Dagens PS

De bästa filmerna om att tjäna pengar

Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 26 juli 2020

Nu i påfrestande coronatider kan det vara uppskattat med lite motivation för behålla fokusen i yrkeslivet. Sidan Luxatic listar tidernas 15 bästa filmer på att tjäna pengar. Vissa protagonister sköter affärerna mer ärligt än andra, men gemensamt för alla huvudrollsinnehavarna är ett benfast driv. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Wall Street
Föga överraskande toppar denna klassiker från 80-talet som komprimerar det värsta och kanske även det mest lockande från finansvärlden i en intensiv rulle. “Filmen blev arketypen av tidsandans överflöd, rikedom och makt och inspirerade många nya handlare att jaga efter miljonerna”, skriver Luxatic.

2. Wall Street: Money Never Sleeps

Kanske mer överraskande är att den ljummet mottagna uppföljaren innehar andraplatsen. Denna gång har Gordon Gekko en ny lärling i Shia LaBeoufs karfaktär. Som Luxatic skriver fortsätter Gekko “samma fiffel och marknadsmanipulation som satte honom i trubbel i första filmen”.

3. The Wolf of Wall Street

En av två DiCaprio-filmer på listan. “Filmen är baserad på en sann historia och bjuder på chockande men upplysande insikter om den ökända girigheten på Wall Street”. Filmens verkliga huvudperson lever i dag gott igen, nu som föreläsare och podcastvärd.

4. Boiler Room

Fick inte en storslagen premiär som vissa av titlarna på listan, men har skapat sig en trogen fanbase i många kretsar. “Berättar historien om en aktiehandlar-trainee som hjälper FBI att stoppa den illegala verksamhet som pågår på hans lilla mäklarfirma”. En kul detalj är att listtopparen Wall Street reciteras ordagrant under en filmkväll som finansgänget anordnar efter jobbet.

5. Arbitrage

Film från 2012 med Richard Gere i huvudrollen. “Berättar historien om en hedgefondförvaltare som verkar leva ett bra och enkelt liv. Men bakom kulisserna finns en sanning han försöker dölja och han försöker sälja sitt företag innan den läcker ut”. Hans dotter börjar snart komma på hans hemlighet och hans liv krackelerar, skriver sajten.

6 The Company Men

Film från 2010 med stora stjärnor från flera generationer. “Följer tre män som kämpar för att klara situationen som arbetslösa efter att företaget de jobbar på väljer att downsiza”. Med bland andra Ben Affleck, Kevin Costner, Tommy Lee Jones and Chris Cooper.

7. Catch Me If You Can

Kanske den film som innehåller mest fiffel, förfalskningar och enskilda lagbrott. Huvudpersonen gör detta till en konstart, får man ändå säga. “Baserad på den sanna historien om Frank Abagnale Jr. som lyckas tjäna miljoner på förfalskade checkar och använda dem till att låtsas vara pilot, doktor och advokat”.

8. Enron: The Smartest Men in the Room

Denna Oscar-nominerade dokumentär berättar historien om Enron-kraschen i början av 2000-talet. “Hur ett av de största bolagen i USA lyckades bli det största konkursfallet i USA:s historia. Skildrar korruptionen och fulspelet som Enron skötte sin verksamhet med; ett företag som till slut anförde sina investerare och anställda med enbart luft”.

9. Limitless

En hyperfokuserad, kostymklädd Bradley Cooper har huvudrollen i denna science fiction-film som utforskar det mänskliga psykets gränser. Coopers karaktär Eddie “tar ett piller från svarta marknaden och kommer plötsligt åt hela sin hjärnkapacitet, så att han kan bli ett Wall Street-geni”. Baserad på en bok från 2001.

10. Trading Places

Bland alla filmer om seriösa, kostymklädda män kan det såklart vara välkommet med lite humor. Några arroganta aktiemäklare gör en vadslagning, vilket leder till att en empatilös och stel affärsman får byta liv med Eddie Murphys karaktär, som lever på gatan. Murphys charmoffensiv gör såklart att han blir en hit i sin nya roll, och hans föregångare på företaget får kämpa för att inte fastna på gatan.

Övriga filmer på listan är Margin Call, Freakonomics, Food Inc, The Pursuit of Happyness och The Big Short.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS