Enligt nya studier har många semesterångest, främst för att tiden går så fort när man har roligt vilket gör det svårt att njuta. Men det går att undvika.  

ANNONS

För många människor är sommarsemestern den bästa tiden på året. Men det är också vanligt att känna att ledigheten är över innan den ens börjat. På grund av det upplever många stress kring semestern och oro över att inte planera den på rätt sätt. 

Påverkar hur vi planerar

Just detta har Quartz undersökt. I studien upptäckte de att ju mer man längtar efter något, desto mer tror man att aktiviteten kommer flyga förbi. På grund av att hjärnan associerar njutbarhet med kortvarighet blir det därför svårt att njuta av semestern. 

Associationen förändrar hur vi planerar vår ledighet. Stressen kan göra att man planerar in färre aktiviteter och istället satsar på dyra middagar för att “njuta” av den lilla tiden man har kvar. 

Ordspråket stämmer

Undersökningen visade också att när vi ser fram emot något vill vi ofta att det ska ske så snabbt som möjligt och vara så länge som möjligt. Men när vi längtar så pass mycket efter något påverkas vårt perspektiv och resultatet blir att semestern känns kort och stressig.

Ordspråket “tiden går fort när man har roligt” verkar alltså stämma. 

Tänk objektivt 

Men vad kan man då göra för att njuta mer av semestern? Det är lättare sagt än gjort men man kan försöka fokusera på den faktiska tidsramen. Ska man vara ledig i en vecka så är man ledig i en vecka, inte mer och inte mindre. 

Egentligen handlar det om att tänka objektivt och inte subjektivt. När du planerar din semester utgå då från den tid du faktiskt kommer ha, istället för att ge upp i förväg. Påminn dig själv om exakt hur länge semestern kommer att vara, och planera utifrån det.

ANNONS
ANNONS

Då kommer du kunna njuta mer av ledigheten i sommar!

Läs hela artikeln på Quartz.

Läs mer: Varva ner på semestern – på riktigt!