Dagens PS

Att sälja ett livsverk

I helgen säljs ytterligare en samling från ett dödsbo. Men vad ligger egentligen bakom processen som innebär att ett livsverk splittras? (Foto: Anders Værnéus)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 aug. 2023Publicerad: 17 aug. 2023

Vad döljer sig egentligen bakom en samlarauktion? Är det en tragedi eller en lättnad att sälja ett livsverk? Vi tittar bakom kulisserna på en auktion som går nu i helgen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det känns i luften. Trots att gräsmattan är klippt, syrenhäcken ansad, grusgången inte alls övervuxen, så känns det i luften.

Det är en plats där någon har bott. Det är en plats där uthusen är målade, saker och ting är fixade. Likväl lyser känslan av ensamhet igenom.

Till fotograferingen av föremålen, lös självklart solen och allt var putsat. Men när en människa som bott på en plats, försvinner, hamnar allt ändå i ett fysiskt limbo-läge där allt känns osäkert. (Foto: Sajab auktioner)

Här har en familj haft sitt sommarställe och en samlare haft sin plats där sakerna han skaffade, fick sin plats.

För ett år sedan dog Åke Carlson, en stor entusiast för det tekniska. Och som det ofta blir för entusiaster, samlas det roliga saker där det finns plats.

När Åke dog stod barnen Johan och Katarina med ett liv av samlande och entusiastiskt renoverande att hantera.

En samling som kom att bli Åkes livsverk och det fadersarv han lämnade efter sig.

Saker väcker känslor

“Det är klart det fanns känslor för en del saker”, säger Katarina när vi ses i huset som hennes föräldrar Åke och Mona levde sina sommarliv i.

“Jag och Johan har ju sett alla dessa saker komma och gå. Har ju följt pappas entusiasm. Åkt i hans bilar och båtar. Hört hans berättelser som ting och all historia som följer med dem”, förklarar hon.

När samlaren själv, i detta fall deras far Åke, gick ur tiden, ställdes dock allt på sin spets.

Sakerna som förut haft en en historia som kunde berättas, förvandlades snabbt till just “bara saker”.

Sälja ett livsverk
Katarina och Johan på fotsteget på den T-Ford som de vuxit upp med och som de båda nära ser att den blir kvar i Sverige. Kanske är det du som köper den? Eller nöjer du dig med några av de andra 400 utropen på auktionen från Åkes livsverk? (Foto: Anders Værnéus)

“Detta med samlande är ju dessutom en genetisk fråga”, säger Johan med ett skratt.

“Jag känner att samlarviljan även finns hos mig. Så jag fick snart ta ett eget beslut – ska vi behålla eller ska vi sälja?”

Efter många kvällars diskussioner har det till slut landat i att sälja.

Katarina och Johan började sortera och plocka i sakerna för att försöka hitta en linje. Kvällarna gick och snart kom insikten att detta skulle bli ett Sisyfos-arbete att få ordning på.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Extern hjälp

“Det är precis här som många dödsbon tar kontakt med en extern hjälp”, säger Mårten Thörner från Sajab auktioner, som fått i uppdrag att katalogisera och sälja Åkes samling.

“Liksom med flyttfirmor så har en extern aktör, en helt annan mental inställning till prylarna det handlar om. Och kan på så sätt ta i en mängd prylar på ett annat sätt. Det finns inga känslomässiga kopplingar, vilket gör att arbetet kan bli rationellt på ett annat sätt”, säger han.

Det blev en överenskommelse och arbetet med att försöka förstå Åkes efterlämnade samling startade.

Ju mer syskonen och personalen från Sajab plockade i grejerna, desto mer kom det fram från Åkes livsverk.

Svårt att värdera

“Att värdera en samling med en stor mängd utrop, kan ju tyckas vara svårt. Men efter ett antal auktioner så upptäckte vi att det är i stort sett samma peng som i snitt bjuds för lösa prylar. Det gör att vi faktiskt kan förklara för kunden vad de ungefär har att förvänta sig”, säger Mårten Thörner.

ANNONS

I fallet med Åkes samling, blev det till slut omkring 400 utrop. Plus tre “riktiga” bilar som självklart inte går att räkna med i snittpris-resonemanget.

Sälja ett livsverk
Mårten Thörner med en av de mängder med saker som Åke Carlson samlat på sig genom åren. Nu ska allt skingras till nya samlare som i sin tur bygger upp nya samlingar runt Åkes saker. Och sådär håller det på. Sakerna hoppar från samling till samling, som ett bi från blomma till blomma. (Foto: Anders Værnéus)

“Trots att de flesta auktionsbyråer idag helt har slutat med fysiska slagauktioner, så finns kopplingen mellan auktion och fynd kvar”, säger Mårten.

“Som kund vill du känna att det finns en möjlighet att komma åt en pryl till vad du känner är ett fyndpris.”

Låga utropspris

De tre riktiga bilarna sattes därför med relativt låga utropspris. Bud föder bud, enligt en gammal auktions-sanning.

ANNONS

En pryl som inte lockar till bud, stannar. Startar en budgivning, så kan det ju gå hur långt som helst.

En lanterna? Eller kanske en lykta. Eller en trampbil till barnen? Det är inte bara ångbåtar och T-Fordar som finns i resterna av Åke Carlsons samling. (Foto: Anders Værnéus)

På söndag är det hela över. Då stängs budmöjligheterna. Därefter är det bara utlämningen kvar.

Självklart frågar vi hur det känns? Har det fötts en saknad? Känns det rätt att sälja? Spelar det någon roll var grejerna hamnar?

“Jag skulle tycka det vore synd om pappas fina T-Ford Runabout skulle lämna Sverige. Den har ju bara haft två ägare sedan ny, och jag tycker den liksom hör till svensk bilhistoria”, säger Katarina.

Stannar i Sverige

Just detta med utlandsförsäljningen är ju synnerligen aktuellt. Med den usla svenska kronkursen lämnar många fina antika föremål Sverige just nu. Mårten Thörner vill ändå vara försiktigt positiv.

“Trots kronkursen så ser vi att förvånansvärt många fina föremål ändå stannar i Sverige. De stora samlingar som vi sålt genom åren, så har faktiskt de flesta fina saker blivit kvar här. Svenskens ekonomi är ändå fortfarande god, så vi har gott hopp om att även Åkes fina bilar kan få en framtid här i Sverige, säger han.

På söndag stänger auktionen och Åkes samling har splittrats. Sakerna har hittat nya ägare. Bodarna och garagen kommer tömmas och kvar blir bara själva husen. Eller?

Mängden med prylar fascinerar. Ändå har båda syskonen plockat undan en del prylar som minnen. Saker som har ett för stort affektionsvärde eller kanske är allt för knutet till familjens egna relationer. (Foto: Anders Værnéus)

“Vi gav varandra varsin garderob, där vi kunde lägga undan de grejer som vi ändå ville spara från pappas samlande. Och skrämmande nog, så är de båda faktiskt ganska så fulla idag”, säger Katarina.

Helt skingrat blir alltså inte Åke Carlsons samlade livsverk. Ett rimligt och hanterbart avslut för alla parter. Åke ler i sin himmel.

Läs mer om:

Auktionen här!

Klassiska mässings-bilar i Sverige

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia, klassiska båtar och bilar. .

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia, klassiska båtar och bilar. .

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS