DagensPS.se har tidigare skrivit om stränga tabun på storbanker samt oskrivna förbud som retar gallfeber på flygpersonalen. Men nu handlar det om Sverige som land.

ANNONS

Den engelskspråkiga sajten The Local, som vänder sig till utlandsstationerade i Sverige, sammanfattar året genom att lista dess mest lästa artiklar om svenskar och svenskhet. Och bland de mest populära under året som gått är en om svenska tabun. Artikeln listar tio – mer eller mindre träffsäkra – oskrivna regler och är underhållande läsning för alla som lever i eller besökt vårt avlånga land.

Den första på listan är den om det ”oantastliga” Systembolaget, som man kallar det. Att så mycket som att yppa ett ifrågasättande av det statliga monopolet kommer att leda till högljudda diskussioner, skriver sajten.

”Din svenska partner eller vän kommer att avlossa en harang om det stora vinutbudet, hur duktig personalen är, hur det faktiskt inte är så dyrt (ha!) samt hur systemet håller alkoholkonsumtionen nere (vilket alla som varit på en svensk fest starkt skulle ifrågasätta).”

På andra plats hamnar den i världen så unika, svenska tvättstuge-etiketten som – om man bryter mot den – kommer att resultera i en mängd ”bitchiga, och passivt aggressiva lappar från grannarna”. Och dödssynden nummer ett: se till att aldrig råka lämna ludd i torktumlaren.

Ett annat exempel på extrem svenskhet är köandet, skriver The Local. Svenskar älskar att köa till i stort sett vad som helst, konstaterar artikelförfattaren. Men se upp för att råka tränga dig i kön. Det kommer att leda till många ilskna blickar, varnar man läsarna.

Men mycket värre än så blir det inte. För ingen kommer att öppna munnen.

”För det skulle innebära att svensken skulle behöva kommunicera verbalt med en främling vilket är ett helt eget tabu i sig.”

ANNONS
ANNONS

Vidare listar The Local sju andra svenska egenheter, med hög igenkänningsfaktor: drick inte förrän du fått ögonkontakt med samtliga under skålandet, var inte nykter på midsommar, drick inte fika-kaffet vid skrivbordet, ta inte ut semester i september, avsäg dig inte föräldraledigheten och var för guds skulle inte den som tar sista tårtbiten under middagen.

MISSA INTE: Prylflopparna som alla hånskrattar åt [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Karriärens värsta stiltabbar – bryter du mot något tabu? [DagensPS.se] >