Ukrainas president menar att ryska befälhavares galenskap är uppenbar i deras försök att inta staden Bachmut, i östra Ukraina.

ANNONS

Bachmut ligger i Donetsk-regionen och har i månader varit centrum för ryska attacker. Innan kriget hade staden en befolkning på 70 000 och för Ryssland skulle det vara en symbolisk seger att inta den, det rapporterar BBC.

”Det är här det ryska kommandots galenskap är mest uppenbar”, sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt kvällstal från Kiev. ”Dag efter dag, i månader, driver de människor till sin död där och koncentrerar den högsta nivån av artillerianfall”, fortsatte han, skriver BBC.

Framsteg för Ukrainas styrkor

Staden ligger vid en huvudväg som leder till städerna Slovjansk och Krematorsk och de ukrainska styrkorna har de senaste veckorna gjort framsteg kring Bachmut. Enligt Volodymyr Zelenskyjs rådgivare, Oleksiy Arestovych, har ryska styrkor bara på en dag inlett åtta attacker mot Bachmut och varje gång har de stötts tillbaka. 

”Det är ingen som förstår varför. Varför stångas där när det inte finns någon operativ vinst att göra? Det är en gåta för mig”, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan till Svenska Dagbladet.

Har lite militärt värde

Enligt analytiker har Bachmut i sig lite militärt värde, men skulle staden falla skulle andra städer hamna inom räckhåll för ryskt artilleri. I regionen ska de reguljära ryska trupperna ha fått stöd av Wagners paramilitära legosoldater och gruppens grundare, Yevgeny Prigozhin, sägs vilja inta staden som en politisk vinst.

”Våra enheter möter ständigt det häftigaste fiendemotståndet, och jag noterar att fienden är väl förberedd, motiverad och arbetar självsäkert och harmoniskt”, säger han i ett uttalande publicerat av ett av hans företag, skriver BBC. 

Drar sig inte tillbaka från Bachmut

Ukrainska styrkor fortsätter även att avancera i söder, mot staden Cherson, där Ryssland har beordrat civila att evakuera. Volodymyr Zelenskyj sade vid sitt kvällstal att Ukraina stärker sina positioner överallt vid fronten, men gav ingen direkt uppdatering om framryckningen.

ANNONS
ANNONS

Enligt Oleksiy Arestovych förbereder sig inga ryska styrkor för att dra sig tillbaka från Bachmut. 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ukrainas försvarsminister optimistisk om JAS Gripen [Dagens PS]