USA har i åratal i hemlighet utvecklat ett nytt stealth bombplan. I går gjorde B 21 Raider debut på världsscenen, det första nya amerikanska bombplanet på över 30 år.

ANNONS

B 21 Raider är det första amerikanska bombflygplanet som utvecklats i USA på över 30 år. Landet byter nu fokus från anti-terrorism till att svara på ökad militarisering, bland annat från kinesiskt håll.

Ny strategi från USA

Det nya stealth bombplanet, som kan kärnvapenbestyckas, är en del i den nya strategin från USA och Pentagon, enligt CNBC.

”Det är inte bara ett nytt flygplan”, säger försvarsministern Lloyd Austin enligt CNBC. ”Det är förkroppsligandet av hur USA är berett att försvara republiken vi alla älskar.”

Pentagon moderniserar

Det nya planet är en del i Pentagons modernisering av de tre delarna av försvarets kärnvapentriad. Där ingår också kärnvapenmissiler som avlossas från landsilos och u-båtar.

Än så länge är sex B 21:or i produktion, uppger CNBC. Planen är att USA:s flygvapen ska bygga 100 B 21 Raider som ska kunna bestyckas med både konventionella bomber och kärnvapen. De ska också kunna flygas utan mänsklig besättning.

”Osynligt” för radar

Den nya tekniken sägs kunna dölja elektroniska utsläpp, och därmed kan planet undvika radar och bli ”osynligt”.

”Det är otroligt svårt att observera”, säger Kathy Warden, vd för Northrop Grumman Group, som bygger planen. ”Du kan höra det, men du kommer inte riktigt att se det.”

USA:s flygvapen och Northrop pekar båda på hur relativt kort tid det tagit att utveckla det nya bombplanet. Från det att kontraktet undertecknades till att planet nu står färdigt har det tagit sju år.

Kostar många miljarder

Det finns inga säkra uppgifter på hur mycket planen kostar. 2010 uppskattade USA:s flygvapen att varje plan kommer att kosta 550 miljoner dollar (knappt 5,7 miljarder kronor), vilket motsvarar ungefär 753 miljoner dollar (knappt 7,8 miljarder kronor)i dag, enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Priset kommer att hänga på hur många plan som Pentagon till slut köper.

Läs även: Nytt projekt för stridsflyg – Saab kan bli partner [Dagens PS]

Läs även: USA skickar bombplan till Stilla havet [Dagens PS]