Tysklands försvarsminister har avvisat en begäran från Polen om att stationera Patriot-missiler i Ukraina då hon menar att en sådan utplacering måste godkännas av Nato.

ANNONS

Polens överraskande begäran om tyska missiler till Ukraina avslöjades i ett inlägg på Twitter av Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak på onsdagen, det rapporterar Bloomberg.

Är en del av Natos luftförsvarsavtal

Den polska försvarsministerns begäran kom bara några dagar efter att Tyskland och Polen slutit ett luftförsvarsavtal som innebär att tyska stridsflygplan och Patriot-missiler ska placeras i Polen.

”Det här är Patriot-system som är en del av Natos integrerade luftförsvarsplanering. Det är därför det var möjligt att ge det här erbjudandet till Polen”, sade Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht till reportrar i Berlin på torsdagen, skriver Bloomberg.

Hon förklarade vidare att allt som avviker från Natos integrerade luftförsvarsplanering måste diskuteras med försvarsalliansen.

Bad Tyskland flytta missilerna österut

Tyskland erbjöd att stationera land till luft-missilen Patriot i Polen mindre än en vecka efter det att en missil dödat två personer i en by nära gränsen till Ukarina.

Mariusz Blaszczak säger att han bad Tyskland flytta missilerna ännu längre österut efter en ny serie ryska anfall och menade att: ”de borde skydda Ukraina från ytterligare förluster och strömavbrott och kommer att öka säkerheten vid vår östra gräns”, skriver Bloomberg.

Har hånat Tysklands regering

Det styrande partiet i Polen har hånat den tyska regeringen för sin långsamma reaktion på rysk agression och i år lanserade Polen en kampanj för att kräva att Tyskland kompenserar dem för skador vållade under andra världskriget.

Avtalet om tyska Patriot-missiler i Polen ger nu en chans att förbättra relationen mellan de två länderna, det skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Polen får försvarssystem av Tyskland – ska skydda mot missiler [Dagens PS]

Läs mer: Missiler slog ned i Polen – ökar natos inblandning [Dagens PS]