Missiler har slagit ner i Polen längs med gränsen till Ukraina och dödat två personer under tisdagen. Hittills är det obekräftade uppgifter som hävdar att det rör sig om ryska missiler men det ökar risken för att Nato dras in i kriget ytterligare.

ANNONS

Hur missilerna har landat på bondgården på den polska sidan av gränsen eller vem som har avfyrat dem är fortfarande inte fastställt men enligt obekräftade uppgifter från en anonym amerikansk tjänsteman ska det röra sig om ryska missiler, uppger CNBC.

Polen i krismöte

Tisdagens attack, vare sig det rör sig om en riktad attack eller missiler som av misstag landat i Polen, har fått landets regering att tillkalla ett krismöte. Natos Artikel 5 säger att om ett Nato-land, i det här fallet Polen, anfalls så ska alliansen gemensamt försvara medlemmen.

Än så länge är det dock för tidigt att dra sådana slutsatser, medan Pentagon undersöker saken vidare, samtidigt som Ryssland nekar till att ha avfyrat missiler längs den polska gränsen och där Rysslands försvarsdepartement istället uppger att det rör sig om ”en avsiktlig provokation som syftar till att eskalera situationen”, skriver Reuters.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan för diskussioner med sin polska motsvarighet om det inträffade, berättar CNN.

”Vi har sett rapporterna från Polen och arbetar med den polska regeringen för att samla in mer information”, säger Adrienne Watson, det nationella säkerhetsrådets talesperson.

Vill slå ut energinätet

Samtidig fortsatte missilregnet över ukrainska städer på tisdagen, där målet är att slå ut energinätet. Även grannlandet Moldavien drabbades av stora strömavbrott sedan ledningar som försörjer landet slogs ut.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar sin befolkning att behålla lugnet så gott det går inför vintern som är på väg.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att överleva allt”, sa presidenten som vidare uppgav att Ryssland hade avfyrat 85 missiler mot Ukraina på tisdagen.

Läs även: Ukrainas luftförsvar hårt pressat – kan ta slut [Dagens PS]

Läs även: Kärnvapenhotet ökar i Ukraina – nya ryska anklagelser [Dagens PS]