Presidenten har beordrat nationalgardet till Los Angeles utan stöd från delstatens ledning – ett ovanligt beslut som inte skett på över 60 år.
Trump rundar guvernör – första gången på 60 år


Mest läst i kategorin
Beslutet kom efter flera dagars oroligheter i Kalifornien och markerar en sällsynt användning av presidentens befogenheter. Insatsen har väckt starka reaktioner och lett till skarp kritik från delstatens politiska ledning.
Missa inte: Norska fabriken ska bryta Kinas strupgrepp – står helt still. Dagens PS
Trupper beordrades i helgen
Dagens PS rapporterade under söndagen att president Donald Trump beordrat 2 000 soldater från nationalgardet till Los Angeles. Bakgrunden är de protester som utbröt efter att migrationsmyndigheten ICE genomfört razzior på arbetsplatser.
Vita huset motiverade insatsen med att federala brottsbekämpande myndigheter utsatts för hot.
“Trump-administrationen har nolltolerans mot kriminellt beteende och våld, speciellt när våldet riktas mot tjänstemän som försöker göra sitt jobb”, skrev Vita husets pressekreterare Karoline Leavitt i ett uttalande.
CNN skriver att det är första gången sedan 1960-talet som en sittande president rundar en guvernör och ensidigt kallar in nationalgardet till en delstat.

Våldsamma protester i Los Angeles
Enligt SVT har protesterna i Los Angeles dessutom eskalerat sedan i fredags. Demonstranter har kastat sten, tänt eld på barrikader och använt fyrverkerier, medan polisen svarat med gummikulor, tårgas och pepparspray. Över 100 personer har gripits i Los Angeles-området.
Polisen har varnat för fortsatt våld, och diskussioner pågår om eventuellt utegångsförbud. Butiksägare har rapporterat plundringar, och flera myndigheter är i höjt beredskapsläge.
CNN rapporterar att minst två självkörande bilar satts i brand och att centrala delar av Los Angeles har klassats som område för olaglig folksamling. Omkring 300 nationalgardister är redan på plats, och ytterligare 500 marinsoldater står redo att mobiliseras.
Trump agerar på egen hand
SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, på plats i Washington, kommenterade insatsen:
“Det här är ju en väldigt ovanlig sak får man säga. Därför att nationalgardet kan kallas in för att hjälpa vid den här typen av situationer, men normalt så är det delstatsmyndigheterna som gör det. I det här fallet är det ju varken Los Angeles borgmästare eller guvernören för Kalifornien som bett om det, utan det är beordrat av Trump själv”.
Läs också: Hög sparränta? Det här bör du veta innan du väljer konto. Dagens PS
Guvernörens svar: Stäm Trump
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har kallat presidentens agerande för “avsiktligt provocerande” och skrivit på X att delstaten inte bett om militär hjälp.
“Trump skickade trupper ändå – för att skapa kaos och våld. Trump lyckades. Nu är saker destabiliserade och vi måste skicka in mer brottsbekämpning bara för att städa upp Trumps röra”, skriver Newsom.
Guvernören har meddelat att Kalifornien kommer att stämma den federala regeringen. I en intervju med MSNBC kommenterade han även hot från Trumps gränsrådgivare Tom Homan:
“Han vet var han hittar mig”.
Los Angeles borgmästare Karen Bass har uttryckt liknande kritik och sagt att insatsen skapar “avsiktligt kaos”.
Flera journalister skadade
Flera journalister har skadats under rapporteringen från protesterna. Enligt CNN träffades reportern Lauren Tomasi av en gummikula i direktsändning.
“Jag skrek till och kände hur det brände genom benet,” sa hon till Nine News.
Den brittiske fotografen Nick Stern träffades av en 14 mm “sponge bullet” och fördes till sjukhus.
“Jag såg blodet rinna och svimmade av smärtan,” sa han till PA Media.
President Trump har kommenterat situationen på Truth Social: “Det ser riktigt illa ut i L.A. SÄTT IN TRUPPERNA!!!”.
Den rättsliga processen väntas pröva om presidentens beslut strider mot konstitutionen.
Fakta: Nationalgardet och protesternas historia
President Trumps beslut att själv kalla in nationalgardet utan guvernörens godkännande är mycket ovanligt – och historiskt.
-
Första gången på 60 år: Enligt både CNN och SVT är det här första gången sedan 1960-talet som en president rundar en guvernör och på egen hand beordrar nationalgardet till en amerikansk delstat.
-
Rodney King 1992:
Vid kravallerna efter att Rodney King misshandlats av poliser kallades nationalgardet också in – men då på direkt begäran av Kaliforniens guvernör. -
Lång protesttradition:
Los Angeles har en rik historia av demonstrationer. Bland de mest kända finns:-
1968: Elevprotester i East LA med 15 000 deltagare.
-
1992: Upplopp efter frikännandet av poliserna i Rodney King-fallet.
-
2020: Black Lives Matter-protester efter George Floyds död.
-
-
Om nationalgardet:
Nationalgardet är en militär reservstyrka som kan användas vid till exempel naturkatastrofer, upplopp och undantagstillstånd.
I hela USA finns runt 400 000 medlemmar, varav cirka 20 000 i New York.
Styrkan omfattar åtta armédivisioner och 90 flygflottiljer.
Källa: CNN & SVT.
Läs även: Hård smäll när USA stänger kryphål för Temu och Shein. Dagens PS
Läs även: Forskare: Det här kan ersätta litiumbatterier. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.