Dagens PS

Forskare: Det här kan ersätta litiumbatterier

Litium används i batterier till elektronik som mobiltelefoner och elbilar – forskare utvecklar nu alternativ med järn och salt som kan ersätta litium.
Litium används i batterier till mobiltelefoner, elbilar och annan elektronik. Nu tror forskare att billigare batterier med järn och salt kan bli ett säkrare alternativ. (Foto: Canva)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 05 juni 2025Publicerad: 05 juni 2025

En amerikansk startup har fått stöd från ett stort energibolag – och tekniken kan bli ett billigare och säkrare alternativ till litium.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energilagring har länge varit ett av de största hindren i omställningen till förnybar energi. Nu kan en ny lösning vara på väg – och den har inget med litium att göra.

Bakom satsningen står en forskare från Stanford, och nu är tekniken redo att testas i verkligheten.

Missa inte: Hög sparränta? Det här bör du veta innan du väljer konto. Dagens PS

Alternativ som väcker hopp

Litiumjonbatterier dominerar i dag marknaden för energilagring, men utmaningarna är många. Kostnaderna är höga, tillgången på material är osäker och produktionen är starkt beroende av Kina. I vissa regioner, som i Nigeria, rapporteras dessutom barnarbete i samband med litiumutvinning – ofta i olicensierade gruvor där säkerheten är obefintlig.

Samtidigt ökar behovet av storskalig och långvarig lagring i takt med att världen ställer om till förnybar energi.

Det har fått forskare och företag världen över att jaga alternativ, och nu riktas allt fler blickar mot ett oväntat spår. Bakom utvecklingen står Antonio Baclig, forskare vid Stanford och grundare av Inlyte Energy, som återupplivat en teknik som först testades för över 40 år sedan.

”Vi måste fokusera på kostnad nu. Det handlar inte i första hand om energitäthet”, säger Baclig till Oilprice.

Barnarbete förekommer vid olagliga litiumgruvor i Nigeria – där råvaror till litiumbatterier utvinns. På bilden syns sexåriga Juliet vid en sådan gruva. (Foto: TT)
Barnarbete förekommer vid olagliga litiumgruvor i Nigeria – där råvaror till litiumbatterier utvinns. På bilden syns sexåriga Juliet vid en sådan gruva. (Foto: TT)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Utmanar litiumbatterier med gammal idé

Grunden för tekniken lades på 1970-talet men övergavs till förmån för mer energitäta lösningar. Nu, när andra krav ställs på batterier inom elnät och industrilagring, har förutsättningarna förändrats.

Inlyte har tillsammans med det brittiska företaget Beta Research tagit fram en ny typ av batterimodul som nyligen testats med lyckat resultat. En fältinstallation är redan i gång i Alabama, där energibolaget Southern Co. installerar ett 80 kilowatt/1,5 megawatt-timmars system.

”Det här var vår första modul, och den fungerade bara”, säger Baclig.

Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.

Läs också: Börsens oväntade raketer – därför rusar rymdaktierna 2025. Dagens PS

Teknik från 70-talet

Kärnan i tekniken är oväntat enkel: batterierna bygger på järn och vanligt bordssalt. Det gör dem betydligt billigare och säkrare än litiumbaserade alternativ. Dessutom använder de material som finns i riklig mängd – och som kan köpas in lokalt.

Baclig har fokuserat på just dessa egenskaper. För elnätslagring krävs inte små, lätta batterier utan här är det istället uthållighet, pris och tillförlitlighet som spelar störst roll.

ANNONS

”Vi bygger vidare på något med en lång historik, så vi behöver inte uppfinna allt på nytt”, säger han.

Fabrik på gång i USA

För att ta tekniken vidare har Inlyte tagit in åtta miljoner dollar i riskkapital, köpt Beta Researchs forskningsanläggning i Storbritannien och inlett ett samarbete med schweiziska Horien Salt Battery. Nästa steg är att bygga företagets första fabrik i USA.

Tekniken ses som särskilt lovande i en tid då efterfrågan på oberoende, prisvärda och hållbara lagringslösningar ökar kraftigt.

”Våra batterier använder rikliga och billiga metaller. Vi överträffar till och med litium på vissa punkter”, säger Ben Kaun, kommersiell chef på Inlyte.

Kaun förklarar också:

”När vi når gigafabriksnivån förväntar vi oss att vår teknik kommer att kunna konkurrera med litiumjonbatterier för användningsområden som lastförskjutning och kommer att erbjuda en kostnadseffektiv och säkrare lösning för projekt i nätskala”.

Fakta: Litium

Litium är en mjuk, silvervit lättmetall som används främst i batterier, men även i glas, keramik, smörjmedel och metallurgi. Metallen reagerar kraftigt med luft och vatten och måste därför förvaras syrefritt.

Över 70 procent av all litium som produceras globalt går idag till batteritillverkning – framför allt till elbilar, mobiltelefoner och annan konsumentelektronik. Litium används också för att sänka smältpunkten vid tillverkning av glas och aluminiumlegeringar.

De största litiumreserverna finns i Sydamerika, där metallen utvinns ur saltlösningar under jord. Den största produktionen sker dock i Australien, följt av Chile och Kina. Inom EU har Portugal stora fyndigheter, och prospektering pågår även i Tjeckien och Sverige.

I Sverige finns kända litiummineraliseringar bland annat i Skelleftefältet, Norrbotten och Gävleborg, men ingen aktiv brytning sker i dagsläget. Återvinning av litium är ännu begränsad och väntas inte kunna täcka framtida efterfrågan.

Källa: Statens geologiska undersökning (SGU). 

Läs även: Ny gigantisk flygplats – “som dubbla Heathrow”. Dagens PS

ANNONS

Läs även: Forskare: Guld kan läcka från jordens kärna. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Linn Kolar
Linn Kolar

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS