Dagens PS

Superpoppis: Från fattiglapp till ”Slumdog President”

modi
Indiens premiärminister Narendra Modi är omåttligt populär, trots en del kontroverser. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 19 juni 2023Publicerad: 19 juni 2023

Indiens premiärminister Narendra Modi växte upp i slummen. Idag har han ett folkligt godkännande på hela 77 procent vilket gör honom till världens mest populäre ledare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste nio åren har partiet BJP framträtt som Indiens största parti. Ändå är de långt ifrån att ha en folklig majoritet och har bara kontroll över hälften av Indiens 28 stater.

Men i allmänna val går det bättre, vilket det förmodligen kommer fortsätta att göra i framtiden. Och detta är tack vare Narendra Modi.

Briljant och hänsynslös

Med ett folkligt godkännande på 77 procent är premiärministern mer än dubbelt så populär som sitt parti. Han är överlägset världens mest populära valda ledare.

Enligt statsvetare finns det tre huvudsakliga orsaker bakom fenomenet. Modi drar nämligen nytta av en kombination av tur, politisk briljans och hänsynslöshet.

ANNONS

Senaste nytt

Folklig ledare

Något som spelar stor roll är att har han en folklig framtoning. Oppositionsledaren Rahul Gandhi är släkting till Mahatma Gandhi, har en examen från Oxford och levt ett glamoröst liv. Modi föddes fattig och är mestadels självlärd, vilket gör att miljontals indier kan känna igen sig.

I en tid av tumultartad förändring längtar många indier efter en kunglig gestalt som de kan vända sig till med hoppfullhet och lita på att hantera osäkerheten de fruktar.

ANNONS

Blev mer populär under pandemin

“Modi-ji har skapat så många hus åt de fattiga”, säger Narendra Yadav, en 55-årig taxiförare i Delhi. “Under pandemin räddade Modi-ji så många liv.”

“Bara Modi vet hur man får saker gjorda”, säger Rajdip Ghosh, en 34-årig IT-konsult i Kolkata.

Valanalytikern Sanjay Kumar tillskriver 20 procent av Modis populäritet till hans motståndares ineffektivitet, 65 procent till hans politiska kompetens och 15 procent till hans hänsynslöshet.

Tystat kritiker i media

Men Modi är inte helt okontroversiell. Han är nära förknippad med sitt partis hinduiska chauvinism och har aldrig officiellt fördömt massakern på muslimer som skedde i Gujarat 2002 när han var statens chefsminister.

Modi har också ett flertal gånger tystat sina kritiker i media och Indiens parlament och rättsväsende har strikt följt hans bud. Till exempel dömdes oppositionsledaren Gandhi i mars för falska anklagelser från en BJP-lagstiftare och diskvalificerades i parlamentet.

Enligt The Economist är det faktum att Modis popularitet inte är beroende av sådana aktiviteter bara tröstande till en viss grad.

ANNONS

Läs mer: Världsbanken ser dystert på den globala ekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS