Dagens PS

Tre personer gripna – smugglade missiler till Ryssland

Ryssland Ukraina
Smuggling av vapenteknik som används på slagfältet i Ukraina har upptäckts i USA. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 nov. 2023Publicerad: 01 nov. 2023

Missilelektronik har smugglats ut från USA till Ryssland. Tekniken har använts på slagfältet i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre personer, en med både amerikanskt och ryskt medborgarskap, och två med kanadensiskt och ryskt medborgarskap, greps i New York på tisdagen.

Smugglad militärteknik till Ukraina

Samtliga anklagas nu för att ha smugglat sanktionerad elektronik, till bland annat missilsystem, från USA till Ryssland. Det handlar om teknik som är värd över sju miljoner dollar under året som har gått.

Inte direkt nyheter som varken USA, som spenderar stora summor på kriget, eller Ukraina vill höra. Enligt New York-åklagaren Breon Peace har delar av utrustningen “använts på slagfältet i Ukraina”.

Samtidigt som kriget i Ukraina ser ut att dra ut på tiden har EU har svårigheter att leverera på sina löften. USA:s stöd till Ukraina är samtidigt under attack från delar av det republikanska partiet i landet, och kriget mellan Israel och Hamas riskerar att dra uppmärksamhet från Ukrainas kamp för att återta sitt territorium.

Samtidigt har det visat sig att produkter från svenska storbolag har fortsatt att levereras till Ryssland efter invasionen av Ukraina, trots att flera bolag offentligt har hävdat det motsatta.

USA försöker strypa exporten

När USA vidare försöker strypa sin export till just Ryssland, framför allt av teknik som kan användas mot dem, innebär det givetvis en rejäl huvudvärk för de amerikanska myndigheterna när incidenter av den här typen uppmärksammas.

ANNONS

“Med de åtalade i amerikanskt förvar har vi stört ett sofistikerat inköpsnätverk som påstås skaffa kritisk teknologi för den ryska militärens avancerade vapensystem”, uppger Matthew Olsen vid justitiedepartementets nationella säkerhetsavdelning, skriver CNBC.

Läs även:

Frivilliga armén i Ukraina: “Ondska värre än döden” – Dagens PS

Putins huvudbry: Ukrainas nya motoffensiv – österut – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS