Dagens PS

Rädda för Putin – köper fastigheter i väst

Den spanska solen lockar många från östra Europa, som nu vill försäkra sig om att snabbt kunna flytta vid behov.
Den spanska solen lockar många från östra Europa, som nu vill försäkra sig om att snabbt kunna flytta vid behov. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Östeuropéer som har råd lägger nu sina pengar på fastigheter i länder som Spanien. De vill ha snabba tillflyktsorter om Ryssland invaderar nya länder i öst och kriget sprider sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att köpa en semesterlägenhet vid Medelhavet är inget nytt, det har välbärgade östeuropéer gjort sedan länge.

Flyttar från öst till väst

Det som nu sker är att de investerar för en framtid för sig själva och sina familjer om kriget i Ukraina sprider sig till nya områden i öst. De vill då snabbt kunna packa väskorna och flytta till sina fastigheter i väst, i länder som Spanien – långt bort från Vladimir Putins styrkor.

Den nya trenden syns i länder som Polen, där välbärgade polacker vill hitta nya boenden i väst. Fastighetsförmedlare uppger att efterfrågan har exploderat på sistone.

“Folk frågar om de kan komma inom tre dagar och köpa fastigheten, och hur lång tid hela proceduren tar för att få nycklarna”, uppger Agnes Marciniak-Kostrzewa som har sålt spanska fastigheter till polacker i 25 år.

De senaste månaderna beskriver hon som “helt galna”, till CNN.

Putin skapar rädsla

Rysslands framryckningar i Ukraina har skapat rädsla på många håll i grannländerna för vad som kan hända framöver, där individer som har råd verkar vilja hitta fastigheter på andra sidan kontinenten, långt bort från Putins eventuella framtida planer. Även om risken för krig i ett Natoland som Polen är liten så vill vissa rika diversifiera sina risker.

ANNONS

Köper fastigheter i Spanien

En av dem är Wieslaw, som vill ha ett anonymt efternamn, som förutom fastigheten i Warszawa nyligen köpte ett litet hus i södra Spanien. Enligt honom var det kriget i Ukraina som utlöste köpet.

“När jag hörde historier om att ukrainare tvingades lämna sitt land inom en timme, och ta med sig alla sina tillhörigheter, insåg jag att all min egendom finns i Polen”, säger han.

Läs även:

Iran anfaller Israel – över hundra drönare. Dagens PS

Energikriget eskalerar – Putins nya plan mot Ukraina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS