Dagens PS

Putin hotar väst: “Ett farligt steg”

Att leverera vapen till en konfliktzon är alltid en dålig idé, menar Putin
Att leverera vapen till en konfliktzon är alltid en dålig idé, menar Putin (Foto: Valentina Pevtsova/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 06 juni 2024Publicerad: 06 juni 2024

Det har kommit några hotfulla uttalanden från Rysslands Putin. Kontentan? Västländernas vapenleveranser till Ukraina innebär att de blir direkt inblandade i ett krig mot Ryssland. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under ett möte vid det årliga ekonomiska forumet i St. Petersburg på onsdagen som Putin skickade den skarpa varningen till länder som levererar vapen till Ukraina. 

“Att leverera vapen till en konfliktzon är alltid en dålig idé”, sa Putin enligt CNN, och betonade att detta kunde få allvarliga konsekvenser för de inblandade länderna.

Han menar att väst nu tar ett “mycket allvarligt och farligt steg”, och att Moskva kan komma att beväpna västländernas egna fiender som svar. 

USA i skottlinjen

Ukraina har länge förlitat sig på vapenleveranser från västerländska allierade för att stå emot de ryska styrkorna sedan invasionen började för över två år sedan. 

Nyligen gav USA:s president Joe Biden Ukraina tillstånd att använda amerikanska vapen för begränsade attacker på ryskt territorium, vilket har ökat spänningarna ytterligare. 

Enligt uppgifter från den ukrainska parlamentsledamoten Yehor Cherniev har dessa vapen hjälpt Ukraina att minska den ryska beskjutningen av staden Charkiv.

ANNONS

Senaste nytt

Ryssland kan agera 

ANNONS

Putin hotar nu med att Ryssland kommer att agera om de bedömer att västländerna blir direkt inblandade i konflikten. 

“Om vi ser att dessa länder blir involverade i ett krig mot oss, gör de sig direkt inblandade i ett krig mot Ryska federationen, och vi förbehåller oss rätten att agera på samma sätt”, sa han. 

Tyskland och Frankrike

I skottgluggen låg också Tyskland och Frankrike. 

Putin riktade kritik mot de båda länderna efter att deras ledare under förra veckan sagt att Ukraina borde få använda deras vapen mot ryska mål. 

“Synen av tyska stridsvagnar i Ukraina har resulterat i en etisk chock i Ryssland”, sa Putin och tillade att detta har förstört relationen mellan Ryssland och Tyskland.

“Ukraina har all rätt”

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att Ukraina har rätt att försvara sig enligt internationell lag, vilket inkluderar att använda västerländska vapen mot ryska mål. 

ANNONS

“Ukraina har alla möjligheter enligt internationell lag att göra det de gör. Det måste sägas tydligt”, sa Scholz under en presskonferens i slutet av maj, och tillade: 

“Jag tycker det är märkligt när vissa menar att de inte borde få försvara sig”.

Läs också:

Då kan Rysslands ekonomi kollapsa. Dagens PS

Hemliga rapporten som borde få Putin att svettas. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS