Dagens PS

Ny matskandal skakar Kina

Ännu en matskandal drabbar nu Kina.
Ännu en matskandal drabbar nu Kina. Denna gång matoljan. (Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Matolja återkallas och oron växer bland konsumenterna efter ett avslöjande om hur matolje-transporterna gått till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var förra veckan som Bejing News avslöjade att tankbilar som använts för transport av bränsle och kemikalier också använts för att transportera ätbar matolja och sirap. Detta, utan att rengöras, skriver CNN.

Skandalen involverar Kinas största företag inom transport av spannmål, Sinograin, och det privata konglomeratet Hopefull Grain and Oil Group.

Kontrolleras inte

Enligt en tankbilschaufför som tidningen pratat med så städas inte tankarna. Och trots bestämmelser så kontrolleras inte tankarna av matoljeproducenter.

Nyheten har väckt stor uppståndelse, bland annat på Kinas hårt modererade sociala mediaplattformar, enligt Time. Många upplyser produktåterkallelser och större branschöversyn. Vissa kopplar även situationen till bredare frågor i landet, där en ekonomisk nedgång driver på social frustration.

“Det finns ingen livsmedelssäkerhet”, skriver en medlem på den sociala medieplattformen Weibo, som Time hävisar till, och fortsätter:

“Vi behöver bara se till att maten inte leder till döden efter att den ätits.”

ANNONS

Senaste nytt

Ett ärrat land

ANNONS

Upprördheten på nätet är en påminnelse om ett land som ärrats av tidigare matskandaler. Bland annat år 2012 då polisen i Kina beslagtog 100 ton av så kallad “rännstensolja” – matolja som tillverkats från rester av använd olja som fiskats upp ur olika restaurangers avlopp, skriver Svt.

Ett annan skandal skedde 2008, då minst sex barn dog och 300 000 blev sjuka efter att ha druckit mjölkpulver som spetsats med det kemiska ämnet melamin. Detta, för att höja den skenbara proteinhalten.

“Inspektioner har inletts”

Matsäkerhet och säkerhet har varit centrala frågor för den kinesiske ledaren Xi Jinping, som upprepade gånger betonat vikten av livsmedelssäkerhet.

Han har bland annat sagt att det regerande kommunistpartiets förmåga att ge tillfredställande försäkringar om livsmedelssäkerhet är ett stort test av partiets styrförmåga, rapporterar CNN.

Företaget Sinograin hävdar, enligt Global Times, att det nu inletts inspektioner över hela verksamheten och man lovar att sluta arbeta med alla transportleverantörer som befunnits bryta mot säkerhetsbestämmelserna.

En anställd från Hopefull Grain and Oil Group berättade i måndags för det statligt ägda nyhetsmagasinet Economic View att “relevanta avdelningar” har undersökt saken och att ett officiellt tillkännagivande väntas.

Kinas livsmedelssäkerhetskommission kommer att undersöka matoljeskandalen, rapporterade statliga medier på tisdagen, enligt Firstpost.

ANNONS

Läs mer:

Kinas hämnd: Fläsket och konjaken hänger löst. Dagens PS

Tesla omkörda av Kinas självkörande bilar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS