Dagens PS

Netanyahu ser ut att återta makten i Israel

Netanyahu
Benjamin Netanyahu ser ut att återta makten i Israel. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022

Med drygt 70 procent av rösterna i valet räknade är Israels tidigare premiärminister Benjamin Netanyahu segerviss – hans konservativa parti Likud ser ut att få majoritet tillsammans med allierade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi står på randen av en mycket stor seger”, säger en leende Benjamin Netanyahu inför sina supportrar i Likud-partiet, rapporterar Reuters.

Netanyahu var premiärminister i Israel mellan 2009 och 2021 (och innan dess 1996 till 1999) men förlorade makten förra sommaren efter att en osannolik koalition av liberaler, högerpartier och arab-partier gick ihop för att peta honom.

Den koalitionen höll dock inte särskilt länge, och israelerna fick nu gå till val för femte gången på mindre än fyra år.

Just nu ser Netanyahus koalition med fyra partier ut att få 67 av 120 mandat i Knesset, där han allierar sig med religiösa zionister och högernationalister. Men den nuvarande premiärministern Yair Lapid har ännu inte erkänt sig besegrad – han vill vänta tills rösterna är färdigräknade.

Netanyahu lovar att bilda en “stabil, nationell regering”. Hans supportar avbröt hans tal och skanderade “Bibi, kung av Israel”, rapporterar Reuters.

Läs även: Valet i Danmark avgjordes i sista sekunden – S vinnare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS