Dagens PS

Valet i Danmark avgjordes i sista sekunden – S vinnare

Valet Danmark
Statsminister Mette Frederiksen (S) blev vinnare i valet – i sista sekunden. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 nov. 2022Publicerad: 02 nov. 2022

Valet blev en rejäl rysare i Danmark – och avgjordes i sista sekunden till Socialdemokraternes och statsminister Mette Frederiksens favör. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under valdagskvällen i Danmark såg den tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussen ut som valets stora vinnare, och hans nybildade parti Moderaterne såg ut att bli “kungamakare”.

Men allt vände i den sista sekunden. DR rapporterar att när alla röster räknats vid 00.50 i natt hade det röda blocket med regerande Socialdemokratiet 87 mandat mot de borgerligas 72 mandat och Moderaternas 16 mandat.

Färöarna och Grönland avgjorde valet i Danmark

Eftersom Sociademokratiet också ser ut att få tre mandat från Färöarna och Grönland når det röda blocket upp till 90 mandat – exakt vad som behövs för majoritet i det danska Folketinget.

Statsminister Mette Frederiksen blev alltså valets stora vinnare i den alla sista sekunden, där det sista mandatet som ändrade på sig vid 00.50 i natt utlöste ett våldsamt jubel på den socialdemokratiska valfesten i Fællessalen på Christiansborg. S går framåt med två mandat.

Fredriksen avgår – men kommer antagligen tillbaka

Statsministern kommer dock att avgå, för att sedan försöka söka stöd för att leda en bredare regering, meddelar hon.

“Det är tydligt att det inte längre finns en majoritet bakom regeringen i dess nuvarande form. Därför kommer jag i morgon att lämna in regeringens avskedsansökan till drottningen. Socialdemokraterna gick till val för att bilda en bred regering. Om en majoritet av partierna pekar på mig som kunglig utredare kommer jag att undersöka om det kan göras. För det är det som kommer att vara bra för Danmark”, säger Mette Frederiksen.

ANNONS

På den borgerliga sidan går liberalkonservativa Venstre bakåt med hela 10 procentenheter. Många av de rösterna har hamnat hos två utbrytarpartier, Lars Løkke Rasmussens Moderaterne samt Danmarksdemokraterne, även det ett nybildat parti som har ett invandringskritiskt fokus.

Läs även: Mette Frederiksen riskerar riksrätt – minkskandalen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS