Dagens PS

Misstänkta terroristerna i Moskva torterade

Tre av de misstänkta terroristerna gick dubbelvikta när de på söndagskvällen fördes in i rättssalen i Moskva
Tre av de misstänkta terroristerna gick dubbelvikta när de på söndagskvällen fördes in i rättssalen i Moskva. (Foto: TT/ Investigative Committee of Russia via AP)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

De fyra misstänkta terroristerna som nu ställs inför rätta för terrorattacken i Moskva såg skadade och misshandlade ut när de fördes in i rättssalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kremls säkerhetstjänster har kritiserats för att inte ha kunnat förhindra massakern i ett konserthus i Moskva, det skriver CNN.

Varnades av USA

Trots de dåliga relationerna mellan de två länderna hade USA varnat Ryssland för att IS planerade en terrorattack i Ryssland.

Bara några dagar innan attacken avfärdade dock Rysslands president Vladimir Putin varningen som provocerande.

Han menade att varningen liknar utpressning med avsikt att skrämma och destabilisera det ryska samhället.

ANNONS

Senaste nytt

Männen inför rätta

Nu ställs de fyra män som misstänks ha utfört attacken där 139 personer dödades inför rätta för terrorbrott, och Kreml försvarar sina säkerhetstjänster.

Tre av de misstänkta terroristerna gick dubbelvikta när de sent på söndagskvällen leddes in i rättssalen, den fjärde mannen satt i rullstol och verkade inte vara närvarande.

ANNONS

De misstänkta kommer alla från Tadzjikistan, men var i Ryssland och arbetade på tillfälliga eller utgångna visum, alla riskerar livstids fängelse.

Enligt Moskvas tingsrätt är deras namn Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni och Mukhammadsobir Faizov.

Filmer visar tortyr

På ryska sociala medier har bilder och filmer som ser ut att visa hur männen blir förhörda på ett våldsamt sätt med bland annat uppenbar användning av elchocker.

De fyra männen såg skadade och misshandlade ut när de fördes in i rättssalen. Dalerdzhon Mirzoyev, 32, hade en blåtira, blåmärken i ansiktet och en plastpåse lindad runt sin hals.

Han var enligt den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti, i den sibisiska staden Novosibirsk i Ryssland, på ett tre månader långt tillfälligt uppehållstillstånd som hade löpt ut.

Avskuret öra

Saidakrami Rachabalizoda, 30, hade ett svullet öga och ett bandagerat öra. En video på ryska sociala medier verkar visa hur han hålls på marken medan en del av hans öra som skurits av stoppats i hans mun av en tolk med kamouflagekläder.

ANNONS

Enligt honom själv har han ryska registreringshandlingar, men kan inte komma ihåg var de är.

Shamsidin Fariduni, 26, jobbade på en fabrik i den ryska industristaden Podolsk och var registrerad i Krasnogorsk, båda städerna ligger nära Moskva.

Alla dessa tre män erkände sig enligt ryska medier skyldiga till terroranklagelserna. Det är inte känt om den fjärde mannen, Mukhammadsobir Faizov, 20, erkände sig skyldig.

Han sågs ligga slapp i sin rullstol inne i glasburen i rättssalen. Enligt domstolen ska de fyra männen hållas häktade till maj 2022.

IS har bildbevis

IS har tagit på sig attacken mot konserthuset och även släppt grafiska bilder som visar massakern som terroristerna själva har filmat.

Rysslands ledning insinuerar, utan bevis, att förrövarna planerade att fly till Ukraina.

Ukrainas regering i Kiev har häftigt förnekat inblandning och kallar de ryska påståendena för absurda.

ANNONS

På måndagen, vid ett möte med andra regeringstjänstemän, medgav Vladimir Putin att attacken utfördes av radikala ismlamister, men han försökte ändå lägga ansvaret på Ukraina.

Skyller på Ukraina

“Vi vet att brottet begicks av radikala islamister, vars ideologi den islamiska världen själv har kämpat mot i århundraden”, sade Vladimir Putin, skriver CNN.

Han tillade dock att attacken: “är en länk i en serie försök från dem som har kämpat mot Ryssland sedan 2014 med den nynazistiska Kievregimens kännetecken”, skriver CNN.

Ukraina förnekar all inblandning och kallar anklagelserna för en: “planerad provokation från Kreml för att ytterligare underblåsa antiukrainsk hysteri i det ryska samhället”, skriver CNN.

Ukraina menar att anklagelserna görs för att ytterligare mobilisera ryska medborgare att delta i invasionen av Ukraina.

133 bekräftas döda i Moskva – elva gripna

Terroristernas blodiga konserhus-attack i Ryssland genomfördes rekordsnabbt. IS har tagit på sig dådet där 133 människor just nu bekräftas döda, men dödssiffran väntas stiga. Elva personer är nu gripna, uppger den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS