Dagens PS

133 bekräftas döda i Moskva – elva gripna

Ryssland
Ryssland har landssorg efter den blodiga terrorattacken i konserhushallen i Moskva. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 mars 2024Publicerad: 24 mars 2024

Terroristernas blodiga konserhus-attack i Ryssland genomfördes rekordsnabbt. IS har tagit på sig dådet där 133 människor just nu bekräftas döda, men dödssiffran väntas stiga. Elva personer är nu gripna, uppger den ryska säkerhetstjänsten FSB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Meduza och Novaya Gazeta, som Omni hänvisar till, tog gärningsmännen omkring 18 minuter på sig från att först parkera bilen ungefär 200 meter från konserhuset/gallerian, och sedan inleda sitt skjutande, sticka byggnaden i lågor och därefter försvinna i flyktbilen, en vit Renault.

Skräcken för konsertbesökarna skulle precis inledas när räddningstjänsten fick första larmet, det var cirka klockan 20, och tre minuter senare forcerade gärningsmännen Crocus City Hall.

De sköt allt som kom i deras väg, enligt vittnesuppgifter.

Flera videor finns från händelsen, uppger Meduza.

Även IS har lagt ut ett filmklipp som ser ut att vara filmat av terroristerna själva inne i konserhusbyggnaden, skriver SVT.

Innan gärningsmännen tog sig in i konserthallen hörs ljudet av automateld på en video, och på en annan film syns skottlossningen inne i salen med krutrök från en kulspruta.

Häller vätska över en stol och startar första branden

Medan en del konsertbesökare gömmer sig bakom fåtöljer och andra flyr för sina liv, mitt under det systematiska skjutandet – det rör sig om kallblodiga avrättningsscener – ses en av de militanta förövarna ta fram en flaska med tändbar vätska och häller den på en konserthusstol, där och då startar den första branden, lokaliserad till den sydöstra delen av hallen och på första våningen, skriver Meduza.

ANNONS

Uppgifter från vittnen gör gällande att terroristerna under sin bilflykt från massmordet och mordbranden även körde på ett åttaårigt barn.

Novaya Gazeta ser paralleller till Hamas terrorattack mot Israel i oktober när de israeliska antiterrorstyrkorna överrumplades.

ANNONS

Senaste nytt

Ryska antiterrorstyrkorna blev överrumlade

I samband med händelsen i Moskva blev de ryska specialstyrkorna, enligt analysen, inte bara försenade till brottsplatsen, de blev också vildeledda, skriver Novaya Gazeta.

CNN skriver att Ryssland “hemsöks av spöken från sina tidigare krig”.

Putin står i dag, enligt den amerikanska nyhetskanalen, inför samma extremistiska och islamistiska fiende som 2002.

CNN påminner om att USA för flera veckor sedan varnade Kreml för en förestående terrorattack, en varning som Putin bara viftade bort.

Nu syns de beväpnade gärningsmännen på videor springa obehindrat i ett fullsatt köpcentrum, Crocus City, på väg mot konserthushallen.

ANNONS

Kreml tycks vilja skylla på Ukraina

BBC rapporterar att 133 människor bekräftats döda efter attentatet, men flera människor saknas och dödssiffran väntas stiga.

I samband med dådet skadades mer än 140 människor.

Rysslands president Vladimir Putin uppger, enligt BBC, att de fyra gärningsmän som huvudmisstänks för terrordådet har gripits.

Gripandena skedde när de misstänkta attentatsmännen, enligt Putin, var på väg att fly mot Ukraina.

Kiev förnekar inblandning i dådet.

Financial rapporterar nu att totalt elva inblandade attentatsmän, enligt den ryska säkerhetstjänsten FSB, är gripna.

Islamiska staten, IS, har alltså tagit på sig attacken. Dessutom vid tre tillfällen nu, men detta är ryska statsmedier förtegna om.

ANNONS

I sitt tal till nationen nämnde Putin inte IS, men USA pekar ut terrorsekten för attentatet.

“IS bär ensamt ansvaret för den här attacken. Det fanns ingen ukrainsk inblandning överhuvudtaget”, säger Adrienne Watson, talesperson för det nationella säkerhetsrådet, i ett uttalande som återges av CNBC.

Läs mer om varför Kreml vill skylla på Ukraina.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS