Dagens PS

Maffiavåld sprider skräck inför G7-mötet 

Italiens premiärminister Giorgia Meloni meddelade att G7-mötet skulle hållas i Puglia redan i november förra året
Italiens premiärminister Giorgia Meloni meddelade att G7-mötet skulle hållas i Puglia redan i november förra året (Foto: Roberto Monaldo/AP/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Medan G7-ledarna förbereder sig inför mötet i den pittoreska italienska regionen Puglia, eskalerar det maffialiknande våldet från lokala grupper. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu ställs arrangörerna inför den svåra uppgiften att balansera säkerheten för världens mäktigaste ledare med att upprätthålla ordningen i området.

Maffiavåldet ökar

I samband med att Italiens premiärminister Giorgia Meloni offentliggjorde att G7-mötet skulle hållas i Puglia, intensifierade lokala anti-maffiautredare sina insatser mot tre kriminella grupper som tros ligga bakom den senaste tidens maffialiknande våldsvåg. 

Enligt en rapport från januari 2024 speglar den ökade brottsligheten både konflikter mellan rivaliserande klaner och intern friktion inom grupperna.

ANNONS

Senaste nytt

Våldsamma attacker och bombhot

De kriminella grupperna är avknoppningar av Sacra Corona-syndikatet. De har gjort sig kända för brutala uppgörelser och dagsljusattacker i städerna Bari och Brindisi – precis där G7-mötet ska äga rum den 13-15 juni. 

Lokala medier har rapporterat om flera högprofilerade vendettamord och andra våldsamma händelser som knäskjutningar och väpnade bilkapningar.

I mars hittades en portfölj med flaskor och en mobiltelefon på en tågstation nära Bari, vilket ledde till nästan dagliga bombhot. Dessutom har beväpnade räder utförts av kriminella gäng i villor nära G7-mötets exklusiva resort.

ANNONS

“Ingen kunde ha förutsett att inför G7-mötet, där mötena mellan världens mäktiga ledare kommer att hållas, påverkas av kriminella händelser som, även om de inte är kopplade till varandra, gör säkerhetshanteringen ännu mer komplex”, sa Brindisis prefekt Luigi Carnevale till CNN

Säkerhetsåtgärder inför G7-mötet

För att möta hoten ska militär sättas in för att återta kontrollen över regionen. 

Säkerhetsmaskineriet som ska skydda världens ledare är omfattande, med över 5 000 specialtränade soldater på plats och stora kryssningsfartyg förankrade utanför kusten för att hålla delegationerna säkra.

En “röd zon” på 10 kilometer har upprättats runt Borgo Egnazia – den lyxiga resorten där mötet kommer att hållas. En annan “gul zon” på ytterligare 30 kilometer kommer att patrulleras noggrant. 

Utmaningar för lokala myndigheter

Lokalpolisen står nu inför den komplexa uppgiften att säkerställa både de mäktiga ledarnas och allmänhetens säkerhet. 

Polischefen i Puglia, Vittorio Pisani, menar att säkerheten för de omkring 10 000 personer som rör sig mellan Bari och Brindisi under mötet är av högsta prioritet – särskilt de som inte har samma skydd som ledarna.

ANNONS

“Det kommer inte att bli en enkel uppgift eftersom världens strålkastare kommer att vara riktade mot Puglia”, sa Pisani, och tillade:

“Och vi har inte råd att förmedla bilden av en region där maffian, terrorism och vanlig kriminalitet har tagit över”. 

Läs också:

Ciao bello – Italien dumpar sina turister. Dagens PS

G7 överens om stöd till Ukraina. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS