Dagens PS

G7 överens om stöd till Ukraina

Ukraina nöjt med löften från G7:s finansministrar
Det obligatoriska klassfotot när finansministrar och centralbankschefer inom G7 möts, den här gången i italienska Stresa. (Foto: Antonio Callani/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 26 maj 2024Publicerad: 26 maj 2024

Ukrainas finansminister Serhjv Marchenko är nöjd efter att ha mött G7-gruppen av länder vid dess möte i italienska Stresa lördag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas finansminister Serhjv Marchenko säger att han är nöjd med hur G7-länderna hanterat frågan om hur fortsatt stöd till Ukraina hanterats.

G7-länderna har diskuterat hur man framöver ska använda överskott från frysta ryska tillgångar.

Marchenko träffade G7-länderna vid ett möte i italienska Stresa lördag, ett möte där gruppen lade grunden för en slutlig överenskommelse om stöd till Ukraina.

Överenskommelsen ska stadfästas vid ett toppmöte nästa månad, rapporterar Bloomberg.

”Nöjd med framstegen”

“Jag är nöjd med framstegen,” sade Marchenko efter mötet och konstaterade att G7:s finansministrar “jobbar mycket hårt” med frågan.

Det finns “tillräckligt med tid” för att förbereda ett förslag för ledarna som samlas i juni i södra Italien, sade ministern.

Att stödja Ukraina har varit ett nyckeltema vid Stresa-mötet, där finansministrarna talat om hur man ska Rysslands offensiv och säkra central ekonomisk hjälp till Ukraina efter 2024.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Signal till Ryssland

I takt med att Rysslands militära offensiv vunnit terräng har fokus bland Ukrainas allierade flyttats till att säkra bistånd på något längre sikt till landet, en signal till Ryssland om att G7-länderna kommer att stödja Ukraina så länge det krävs.

I sin gemensamma kommuniké bekräftade G7:s finansministrar sitt åtagande att hjälpa Ukraina att möta dess akuta kortsiktiga finansieringsbehov och “samordna dess långsiktiga återhämtnings- och återuppbyggnadsprioriteringar”, enligt mötesdokumentet.

”Gör framsteg”

“Vi gör framsteg i våra diskussioner om potentiella vägar att föra fram de extraordinära vinster som härrör från immobiliserade ryska suveräna tillgångar till förmån för Ukraina, i överensstämmelse med internationell lag och våra respektive rättssystem, i syfte att presentera alternativ för att ge ytterligare ekonomiskt stöd till Ukraina till våra ledare inför toppmötet i Apulien i juni”, står det i meddelandet.

USA har drivit på för att G-7 ska utnyttja framtida intäkter genererade från cirka 280 miljarder dollar i ryska centralbanksmedel, varav de flesta ligger frysta i Europa.

Planen kan låsa upp ett hjälppaket på så mycket som 50 miljarder dollar till Ukraina.

Räknar med beslut

ANNONS

Det finns fortfarande vissa tekniska och juridiska problem att lösa men finansministrarnas besked efter lördagens möte anses tillräckliga för att man ska kunna räkna med en överenskommelse i juni.

Tidigare under dagen sade Tysklands finansminister Christian Lindner enligt Bloomberg att tjänstemän försökt gå längre för att hjälpa Ukraina, men insisterade på att “risker för skattebetalarna måste minimeras”.

Källor: Putin öppnar upp för vapenvila. Dagens PS

Ryske oligarken hotar med stämning – i Stockholm. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS