Dagens PS

Kinas röda linje: "Provocera oss inte"

Kinesisk militär går parad.
Kina varnar Nato för att provocera fram konfrontationer med Kina. (Foto: Andy Wong / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Natos höga tonläge mot Kina och landets stöd och goda relationer till Ryssland har fått dem att se rött. Kinesiska ledare markerar, och menar att väst måste sluta driva fram konfliktlinjer mellan Nato och Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Relationerna mellan stormakterna i öst och Nato har blivit alltmer spända i kölvattnet av kriget i Ukraina. Relationerna mellan Kina och Nato ansträngs bland annat av Kinas stöd och samarbete med Ryssland och dels av att Nato stärker sin närvaro i området runt Kina.

Men nu har Kina fått nog av Natos kritiska röst och uttalat sig om alliansens återkommande beskrivning av landet som ett hot:

“Nato bör inte provocera fram en konfrontation” till följd av landets relation med Ryssland, säger en talesperson för Pekings EU-sändebud i ett uttalande på torsdagen, rapporterar TT.

Nato oroas av Kina och Ryssland

Uttalandet följer att Nato presenterat sin deklaration vid det pågående toppmötet i Washington där Kina nämns i kritiska ordalag. Där skriver man bland annat att partnerskapet med Moskva är skäl till “djup oro”.

Men Kina håller inte med – de påstår sig vara neutrala i relation till invasionskriger i Ukraina. Men ländernas samarbete har fördjupats sen Rysslands invasion. Bland annat tillverkar man nu en typ av attackdrönare tillsammans som kan användas mot Ukraina.

Ryssland fortsatt det största hotet

Samarbetet med Ryssland leder i princip automatiskt till frostiga eller rentav dålig relationer med Nato eftersom kriget i Ukraina har lett till att många av medlemsländerna ser Ryssland som ett stort hot mot säkerheten.

ANNONS

När Kina då möjliggör deras fortsatta förmåga att föra krig så är det föga förvånande att Nato-länderna reagerar starkt.

I den nya nationella säkerhetsstrategin lyfter regeringen fram Ryssland som det enskilt största hotet mot Sverige. Regeringen ser fortfarande att det inte går att utesluta ett anfall mot Sverige från Ryssland. Därför är ett fokusområde skyddet mot yttre hot. 

Läs mer:

Har Putin tappat greppet? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS