Dagens PS

Israel godkänner markoffensiv i Libanon

Israelisk pansarvagn i Gaza.
Israel uppger att man är redo för en markinvasion av Libanon för att inleda ett fullskaligtkrig med Hezbollah. (Foto: Tsafrir Abayov / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Den israeliska militärens ledning i norr har godkänt planer för en offensiv mot Libanon, efter kraftigt intensifierade gränsstrider mellan Israel och Hezbollah.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Israeliska företrädare säger att landet är redo för “fullskaligt krig” i Libanon och att planer på en offensiv inriktad mot Hezbollah är godkända av IDF, rapporterar Al Jazeera.

Påståendet om en godkänd plan på en markoffensiv inne i Libanon kommer efter att Hezbollah släppt en hotfull drönarfilm på en hamn i norra Israel.

Den ökade spänningen mellan länderna krockar med omvärldens förhindra att konflikten ska eskalera.

Redo att ta sig an Hezbollah och Libanon

Den hotfulla filmen från Hezbollah har fått Israel att se rött, och man meddelar nu att man är redo att ändra sina regler för hur man tar sig an sina fiender i Libanon.

“I ett fullskaligt krig kommer Hezbollah att förgöras och Libanon kommer att ta allvarliga smällar”, säger en företrädare för Israel.

Den israeliska militären meddelar att Ori Gordin, landets militära ledare i norr, har godkänt planer på en markinvasion över landets norra gräns.

ANNONS

Senaste nytt

Gränsstrider sedan sjunde oktober

ANNONS

Enda sedan attackerna mot Israel den sjunde oktober och den efterföljande invasionen av Gaza har gränsstrider pågått mellan Israel och den Iranstödda milisen Hezbollah. Båda sidorna säger sig vara redo att möta varandra i krig.

Hezbollahs ledare Hassan Nasrallah har sagt att deras attacker bara kommer att upphöra när Israels invasion av Gaza, som kostat 37 000 palestinska liv, upphör.

Över 400 döda i attacker

Den Israeliska militären har besvarad Hezbollahs attacker med att bomba mål inne i Libanon, och på måndagen rapporterade man att man dödat en högt uppsatt aktör i Hezbollah.

400 personer har dödats i Libanon sedan oktober, och 25 har dödats i Israel.

I Libanon har 95 000 drivits på flykt och i norra Israel har 60 000 tvingats lämna sina hem.

Läs mer: Fraktpriserna kan rasa av eldupphör mellan Israel och Hamas. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS