Dagens PS

Katastrof för Ukraina - hälften är försenat

Ukrainas stöd försenas
Ukraina och Volodymyr Zelenskyj får allt oftare se de utlovade stöden försenas eller utebli helt och hållet. Det är ett stort bakslag för Ukraina som har stort behov av ännu mer stöd från västeuropa (Foto: TT/ Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 25 feb. 2024Publicerad: 25 feb. 2024

Ukrainas försvarsminister meddelar att kraftiga förseningar i västerländskt militärstöd kostar liv och territorium. Samtidigt bekräftar Zelenskyj för första gången hur många Ukrainska soldater som dött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas försvarsminister, Rustam Umerov, har i ett tv-sänt tal på söndagen uttalat att hälften av det västerländska militärstödet försenas, vilket leder till förluster av både liv och territorium. “I nuläget innebär löften och åtagen inte leverans,” beskriver han i BBC

Landet upplever för närvarande en rad förluster i sina försök att driva ut Ryssland från landet. Umerov påpekar att bristen på material, vapen och ammunition försätter Ukraina i underläge i det han beskriver som “krigets matematik”.

Tysklands försvarsminister, Boris Pistorius, varnade i november för att planerna på att leverera en miljon artillerigranater till mars inte kunde uppfyllas.

Löften som inte hålls och förseningar

I januari meddelade Europeiska Unionen att endast lite mer än hälften av stödet skulle nå Ukraina inom utsatt tid, och att den fulla utlovade mängden inte skulle levereras förrän i slutet av 2024.

EU:s utrikespolitiska chef, Josep Borrell, skyllde på bristande produktionskapacitet, men Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, sa att allierade har ökat kapaciten.

Ukrainska styrkor har ofta klagat över brist på förnödenheter. President Volodymyr Zelenskyj sa att en av anledningarna till att Ukrainas motoffensiv inte startade tidigare förra året var på grund av brist på vapen.

En motoffensiv som till stor del misslyckades. Ett av flera bakslag Kyiv har stött på efter några tidiga framgångar i att stöta bort Ryssland efter dess invasion i februari 2022.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Drar sig tillbaka

Förra veckan meddelades det att trupper hade dragit sig tillbaka från den viktiga östra staden Avdiivka – Moskvas största seger på månader. Zelenskyj skyllde även detta delvis på svikande västerländska vapenleveranser.

Samtidigt har Bidens administration erkänt att förseningen i kongressen av ett stödpaketet på 60 miljarder dollar till Ukraina ledde till att staden föll. Trots förseningen uttryckte Ukrainas premiärminister en optimistisk ton.

“Vi är djupt övertygade om att USA inte kommer att överge Ukraina när det gäller både finansiellt stöd och militärt, beväpnat stöd,” sa Denys Sjmyhal på söndagen.

Hans kommentarer kommer efter att Zelenskyj uppmanat medlemmarna i G7 att öka sitt” avgörande stöd” för att hans land ska kunna vinna kriget.

“Ni vet mycket väl att vi behöver allt detta i tid, och vi räknar med er,” sa han vid ett digitalt möte.

Samtidigt meddelade han under söndagen att 31 000 Ukrainska soldater har dödats under de två år som konflikten varat. Vilket är första gången han bekräftat en konkret siffra över Ukrainas förluster.

Italien och Kanada säger sig öka ännu mer

ANNONS

Västerländska ledare reste till Kyiv på lördagen i en solidaritetsgest med Ukraina när landet markerade två år sedan Rysslands fullskaliga invasion.

Där tillkännagavs att Italien och Kanada har undertecknat säkerhetsavtal med Ukraina för att stärka stödet tills landet kan gå med i Nato. Kanadas avtal inkluderar mer än tre miljarder kanadensiska dollar i finansiellt och försvarsmässigt stöd.

Det är inte bara Ukraina som har problem med att sina militära resurser. Ryssland kämpar också med att förse sin ammunition och vapen, enligt källor beskriver BBC. Rysslands inhemska produktion av ammunition är även dom otillräckliga för att möta behoven i Ukrainakonflikten.

Relaterade artiklar:

Så kan Ukraina trots allt vinna kriget. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS