Dagens PS

Kaos i nya kongressen i USA – favorit föll tre gånger

Representanthuset
Republikanerna och demokraterna får samsas om makten i kongressen i USA. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 jan. 2023Publicerad: 04 jan. 2023

Republikanerna tog makten i representanthuset i nya kongressen i USA – men de lyckades inte välja någon talman under tisdagen. Favoriten Kevin McCarthy förlorade tre raka omröstningar efter revolt i det egna partiet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter mellanårsvalet i USA i november stod det klart att Republikanerna skulle återta makten i representanthuset. Vägen låg öppen för minoritetsledaren Kevin McCarthy att bli ny talman, vilket är den tredje mäktigaste politiska posten i USA efter presidenten och vicepresidenten.

Men så blev det inte.

McCarthy förlorade tre raka omröstningar under tisdagen efter en revolt från hårdföra konservativa, som insisterar på att de inte kan lita på honom. Representanthuset fick ajourneras utan att ha valt någon ny talman. Det är första gången på ett århundrande som det händer, enligt Business Insider.

Omröstningen i kongressen i USA fortsätter under onsdagen.

“Förmodligen borde pausa”

Det var 19 republikaner som vägrade rösta på McCarthy, och föreslog andra partikamrater i stället. Alla 212 demokrater röstade på minoritetsledaren Hakeem Jeffries. Under den tredje omröstningen blev rebellerna 20 stycken, då representanten Byron Donalds från Florida gjorde de andra sällskap.

“Det står klart att Kevin inte har rösterna”, säger Donalds angående varför han valde att rösta emot McCarthy i den tredje omröstningen. För att bli vald talman så behöver en kandidat 218 röster – McCarthy har bara 202.

“Vad som behöver hända nu är att vi förmodligen borde pausa, ha de här samtalen som en konferens, och ärligt talat ta reda på vem som kan komma till 218”, säger Donalds.

ANNONS

Vägrar att ge upp

Men McCarthy tänker inte ge upp.

“Jag kommer alltid att kämpa för att sätta det amerikanska folket först, inte några få individer som vill ha något för sig själva”, säger han.

“Jag har rekordet för det längsta talet någonsin på golvet. Jag har inga problem att få rekord för flest röster för att bli talman också”, sa McCarthy till reportrar.

Läs även: Republikanerna tar över representanthuset i USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS