USA:s kongress är i ett dödläge, då den nya republikanska majoriteten i representanthuset misslyckas med att välja en talman. 

ANNONS

Den svenska riksdagen har under de senaste mandatperioderna haft svårt att enas, och partiledarna har behövt överlägga med talmannen Andreas Norlén om krångliga vägar framåt.

I USA:s representanthus är det betydligt värre – där lyckas de inte ens att välja någon talman.

Republikanerna fick en majoritet i USA:s mellanårsval i november, och de nya ledamöterna i representanthuset skulle tillträda och sväras in under tisdagen, så fort talmannen är vald.

Men så långt har de inte kommit ännu. Favoriten Kevin McCarthy, republikan från Kalifornien, lyckades bara skrapa ihop först 202 och sedan 201 röster, och 218 krävs för en majoritet. En grupp hårdföra konservativa republikaner vägrar stödja honom, då de anser att han är opålitlig. I stället röstar de för andra kandidater i det egna partiet.

”Kommer inte att kapitulera”

Under onsdagen misslyckades representanthuset för andra raka dagen att välja någon talman. McCarthy var fortsatt republikanernas kandidat i tre omröstningsrundor som misslyckades.

”Du har 20 personer som kräver att 201 överlämnar sig till dem villkorslöst. Tja, jag kommer inte att kapitulera villkorslöst”, säger den republikanska representanten Trent Kelly, som stödjer McCarthy, till Reuters.

Innan en talman har valts kan representanthuset inte göra någonting. Faktum är att det inte ens har några ledamöter ännu, proceduren där de nya ledamöterna svärs in kommer först efter talmansvalet är över. Tills dess står USA:s motsvarighet till riksdagen stilla.

Röstar igen i dag

Nya omröstningar ska ske under torsdagen, men ytterst lite talar för att dödläget kan brytas så fort.

ANNONS
ANNONS

”Det är värt att ta några dagar eller några veckor för att få den bästa möjliga talmannen”, säger den republikanska representanten Bob Good, en av de som vägrar stödja McCarthy.

”Någon gång kommer det att finnas en talman, och det kommer att vara en republikan”, förutspådde representanten Tom Cole.

Läs även: Kaos i nya kongressen i USA – favorit föll tre gånger [Dagens PS]