Dagens PS

Tyskland varnar: Utan rysk gas stängs industrin ned

Robert Habeck
Tysklands ekonomiminister Robert Habeck. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 juni 2023Publicerad: 12 juni 2023

Utan rysk gas riskerar Tysklands industri att stanna. Det säger ekonomiministern och vicekanslern Robert Habeck.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland kan tvingas skära ned eller till och med stänga av sin industriella kapacitet om Ukrainas gastransitavtal med Ryssland inte förlängs efter att det löper ut i slutet av nästa år, enligt Tysklands ekonomiminister och vicekansler Robert Habeck. Det rapporterar Bloomberg.

Större delen av Östeuropa och Tyskland köper fortfarande naturgas av Ryssland via pipelines som går via just Ukraina.

Varnar för “samma misstag igen”

Habeck talade på en ekonomisk konferens i Östtyskland, där han varnade politiker för att “göra samma misstag igen” och anta att ekonomin inte kommer att påverkas utan försiktighetsåtgärder för att säkra energiförsörjningen.

“Det finns inget säkert scenario för hur saker och ting kommer att bli”, säger Robert Habeck.

Ytterligare kapacitet, som en LNG-terminal som är under uppbyggnad vid Tysklands kust, är essentiella för att det inte ska ta slut på naturgas i Tyskland och i Östeuropa om det blir brist på rysk gas enligt Habeck. Dessutom måste Tyskland respektera de avtal om att solidariskt dela på resurserna om det skulle ta slut på gas i Östeuropa, och i så fall måste Tyskland exportera gas till andra länder i EU.

Avtalet löper ut nästa år

Trots att Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 så får Ukraina fortfarande betalt för gas som transporteras genom landet till länder som Österrike, Italien, Slovakien och Ungern. Det avtalet löper dock ut nästa år, och det bedöms av många som osannolikt att det kommer att förlängas.

ANNONS

“Direkta förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland om förlängning av transitavtalet ser högst osannolikt ut i den nuvarande omgivningen”, skriver författarna av en rapport från Center on Global Energy Policy som publicerades förra veckan.

Läs även: Tysk recession: ”Kan drabba Sverige mer än vi tror”  

Läs även: Tyskland på fallrepet – drabbar hela Europa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS