Dagens PS

Tyskland angriper USA: "Astronomiska gaspriser"

Tyskland
Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck går till attack mot USA och andra länder som han anser skor sig på energikrisen. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 okt. 2022Publicerad: 05 okt. 2022

Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck går till attack mot USA och andra länder som han anser skor sig på energikrisen i Ukrainakrigets spår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vissa länder, inklusive vänliga, uppnår ibland astronomiska priser . Det är klart att det för med sig problem som vi måste prata om”, säger den tyska ekonomi- och klimatministern Robert Habeck till den regionala tyska tidningen NOZ i en intervju, berättar bland andra  CNBC.

“USA kontaktade oss när oljepriset sköt i höjden och de nationella oljereserverna i Europa”, säger Robert Habeck, som även är vice förbundskansler i Tyskland.

Uppmanar till mer solidaritet

Han efterlyser mer solidaritet länderna emellan och anser att EU borde göra mer för att dämpa effekterna av energikrisen.

Från Ryssland har gasleveranserna skurits ner kraftigt i kölvattnet av de ekonomiska sanktionerna mot landet för invasionen och kriget i Ukraina.

EU-blocket importerade enligt CNBC före det nästan hälften av sin gas från Ryssland men har nu som mål att helt stoppa den ryska gasimporten.

Det är viktigt i det läget, anser Robert Habeck, att EU:s stater agerar smart så att enskilda länder inte bjuder över varandra i gaskrisen och driver upp världsmarknadspriserna.

EU:s makt på marknaden är “enorm”, anser den tyske ekonomiministern.

ANNONS

Efter läckorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som påstås vara en medveten handling, ett sabotage, har affärsförbindelserna mellan Ryssland och Europa skadats ytterligare, skriver CNBC.

Läs mer: Billigare gas i Europa när Gazprom åter levererar till Italien

Läs även: Norsk gas ser ut att rädda Storbritannien – i 20 år

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS