Dagens PS

Stoppet för Ringhals förlängs: "Chockpriser och ransonering"

Ringhals
Ringhals 4 stängs ned längre än vad som tidigare rapporterats. (Foto: Annika Örnborg/Ringhals/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 13 sep. 2022Publicerad: 13 sep. 2022

Det statliga elbolaget Vattenfall förlänger stoppet för kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 till den 31 januari, på grund av en skadad tryckbehållare. Då kan chockpriser och ransonering vänta. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tryckbehållaren skadades under det årliga underhållsarbetet i augusti. Till en början uppgav Vattenfall att reparationen skulle ta tre månader. Men nu meddelar det statliga energibolaget att stoppet blir ännu längre

“Arbetet med att kartlägga skadan och vilka åtgärder den kräver satte igång redan samma dag den konstaterades. Planen som lagts visar nu att vi behöver förlänga avställningen till 31 januari”, säger Björn Linde, vd för Ringhals.

5 procent av Sveriges elproduktion

Det är ett mycket tungt besked mitt i den pågående energikrisen, särskilt för elkonsumenter och företag i södra Sverige. Ringhals ligger i elområde 4, som har särskilt stora problem med underskott av el. Ringhals 4 har en effekt på 1120 megawatt, vilket motsvarar cirka 5 procent av Sveriges elproduktion.

“Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om”, sa Ringhals presschef Anna Collin till TT när stoppet först meddelades.

Stoppet för Ringhals kan ge elpris på 10 kr per kWh

Att kärnkraftverket står stilla även i kalla januari kan få stora effekter för konsumenterna.

“Det är maximal otur och väldigt dålig tajmning. Det ökar risken för chockpriser och ransonering för att hålla spänningen i nätet och undvika ‘black out'”, säger råvaruanalytikern Christian Kopfer till Aftonbladet.

ANNONS

“De producerar ungefär åtta terawattimmar per år, och det är ett område som har brist på el under vintern. I ett skräckscenario kan det kosta över tio kronor per kilowattimme. Men den typen av priser är helt ohållbart för hushållen. Även fem kronor per kilowattimme är helt ohållbart, det kan inte ligga på de nivåerna längre perioderna, det klarar inte samhället av. Då får man gå in med det finanspolitiska stöd som diskuterats”, säger han till Aftonbladet.

Läs även: Ringhals 4 ur drift i flera månader – Sverige tappar 1120 MW

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS