Dagens PS

Shell-chef: "Ransonering av bränsle kan vara i åratal"

Shell-chef: "Ransonering av bränsle kan vara i åratal"
Ben van Beurden, Shells koncernchef, varnar för åratal av bränsleransonering. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

Shell-chefen Ben van Beurden varnar nu för att energikrisen kan bli långvarig. I Storbritannien gör sig kommuner redo att göra offentliga rum som bibliotek till “värmebanker”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Shells koncernchef Ben van Beurden är inte optimistisk. På en presskonferens på måndagen säger han att energikrisen kan bli långvarig. Han varnar också för en bränsleransonering som kan vara “i åratal”, skriver Daily Mail.

Ransonering och snabb omställning

Enligt van Beurden kan det vara så att vi får fler vintrar där energibesparing och ransonering är ledord. Han säger också att det gäller att hitta snabba sätt att skapa alternativa energikällor, enligt Daily Mail.

“Att det här kommer att bli lätt, eller snabbt gå över, är en fantasi vi måste komma ifrån”, säger Ben van Beurden.

“Värmebank” i offentliga rum

Enligt brittisk press undersöker nu ett antal kommuner i Storbritannien möjligheterna att använda bland annat bibliotek som så kallade “värmebanker” under vintern. Det ger människor som inte kan värma upp sina egna hem någonstans att gå för att värma upp sig, enligt Daily Mail som citerar The Times.

Matt Warman, DCMS-minister säger:

“Det regeringen måste göra och har gjort hittills och kommer fortsätta att göra i framtiden är att säkerställa att folk har resurserna att värma upp sina egna hem.”

ANNONS

Skyhöga gaspriser

“Initiativen kommer nog att välkomnas av vissa människor”, fortsätter Matt Warman enligt Daily Mail. “Men även om de är välkomna är de inte det enda alternativet. De bör inte vara det enda alternativet.”

Priset på gas i Storbritannien kommer att vara 15 gånger högre än för två år sedan. Det börjar stiga när pandemin klingar av, och när Ryssland stryper gasleveranserna till Europa stiger priset ännu mer, enligt Daily Mail. Ofgem, myndigheten som övervakar energipriser, höjer taket med 80 procent i oktober. Det gör att genomsnittskostnaden för brittiska hushåll för gas och el stiger till 3 549 pund (drygt 44 200 kronor) per år, enligt Daily Mail.

Läs även: EU:s gaslager nära målen – men elpriserna rekordhöga 

Läs även: Minister i EU varnar för tio kalla vintrar 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS