Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 måste hållas stängd i flera månader – något som kommer betyda mycket dyrare elpriser i södra Sverige, rapporterar TT. 

ANNONS

I mitten av augusti stängdes kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 ned för sitt årliga underhåll och bränslebyte. Men det kommer att dröja flera månader innan reaktorn kan tas i drift igen – tryckhållaren skadades i ett obligatoriskt test när kärnkraftsverket skulle startas upp igen. Reparationerna kommer att ta tre månader, rapporterar TT (länk till SvD).

”Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta”, säger vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Presschefen på Ringhals, Anna Collin, uppger för TT att skadorna upptäcktes på måndagen. Säkerheten ska inte påverkas, men det kommer att ta tid att få igång driften igen.

Bortfallet för den svenska elproduktionen är stort, Ringhals 4 har en effekt på 1120 megawatt vilket motsvarar cirka 5 procent av Sveriges elproduktion. Anläggningen ligger utanför Varberg i Halland.

”Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om”, säger Ringhals presschef Anna Collin till TT.

Effekterna för de svenska elkonsumenterna kommer att bli stor, särskilt i södra Sverige med betydligt högre priser.

ANNONS
ANNONS

”I December 2021 betalde en villaägare i elområde 3 i snitt 5 000 kronor för elen den månaden. Med de prognoser som nu ligger för vintern kommer fakturan för december i år hamna på 15 000 – och det var innan nyheten om reaktorstoppet”, säger Maria Erdmann, vd för elbolaget Godel till Expressen.

Läs även: Forsmarks kärnkraftverk får högre effekt – redan i höst [Dagens PS]