Dagens PS

Putin anklagas för video-hot om ny istid i Europa

Putin Europa
I en ny video försöker Putin enligt Expressen skrämma Europa att kontinenten är på väg in i en ny istid utan rysk naturgas. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 sep. 2022Publicerad: 10 sep. 2022

I en ny video försöker Putin enligt Expressen skrämma Europa att kontinenten är på väg in i en ny istid utan rysk naturgas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, beskriver i tidningen videon som “grå propaganda”.

Ryssland med Putin i spetsen har som bekant stängt av sina naturgasleveranser till Tyskland och Europa och i videon som nu sprids på vissa sociala medier enligt Expressen är anslaget att “Vintern kommer att bli lång”.

Snö, is och kyla belägrar Europa medan musiken i videon uppges vara ödesmättad.

En gaskran vrids ner till noll och Europa går in i en ny istid.

Det är budskapet, men vem som är avsändaren är diffust. Dock är intrycket enligt Expressen att videon kommer från ryska energijätten Gazprom, som kontrolleras av den ryska staten och ytterst president Vladimir Putin.

“Det är meningen att man inte ska veta vem avsändaren är. Helt enkelt så tvivel om avsändarens identitet. Är det Gazprom eller någon som utger sig för att vara från Gazprom?”, säger Niklas Rossbach till tidningen som förklarar att begreppet grå propaganda används när avsändaren vill dölja sin identitet och orsaka förvirring.

Ryssland anklagas av EU för att använda naturgasen som maktmedel i utpressningssyfte för att få väst att häva de ekonomiska sanktionerna för kriget i Ukraina.

De ryska makthavarna tillbakavisar påståendet.

ANNONS

G7-länderna och även EU är i färd med att införa ett pristak för rysk gasimport, vilket får Putin att se rött.

Det skulle innebära et rejält avbräck i intäkterna för den ryska gasexporten.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS