Norge är vinnare på kriget i Ukraina när priset på olja och gas rusar. I år kan intäkterna till landet sexdubblas visar nya beräkningar.

ANNONS

I rena pengar handlar det om 1 750 miljarder norska kronor enligt en beräkning av Nordea i Norge.

Norge vinnare på kriget

När kriget i Ukraina nu pågår vill världen ha konfliktfri olja och gas som inte kommer från Ryssland, vilket innebär att Norge kan komma att sexdubbla sin försäljning, uppger norska Dagens Næringsliv.

De ryska sanktionerna har fått priserna att stiga till de högsta nivåerna sedan finanskrisåren. Det är dock inte helt klart ännu hur stora prisökningar det kommer röra sig om eftersom priserna fluktuerar från dag till dag.

”Intäkterna kan bli obegripligt stora. Det är nästan så att man inte tror att det stämmer när man tittar på siffrorna”, säger chefsekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets.

Priserna kan enligt honom skena ytterligare om Ryssland beslutar sig för att strypa gasexporten till EU som motsanktion.

Oslobörsen på topp

Medan världens börser skakar och inte vet vad som kommer härnäst så ser det däremot ljust ut för råvarutunga Oslobörsen, där börsens energiindex är upp närmare 30 procent hittills i år, skriver Di.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att få se rekordhöga fria kassaflöden från oljesektorn och investeringarna kommer helt säkert att öka igen efter en längre tid av kapitaldisciplin”, säger Helge André Martinsen, oljeanalytiker på DNB i Oslo.

Läs även: Shell slutar köpa olja från Ryssland [Dagens PS]