Dagens PS

Nederländernas stora gasfält – som inte kan användas

Groningenfältet i Nederländerna, som har Europas största gasreserv, håller på att stängas ned eftersom borrningar där lett till jordbävningar som orsakat skador på byggnader
Groningenfältet i Nederländerna, som har Europas största gasreserv, håller på att stängas ned eftersom borrningar där lett till jordbävningar som orsakat skador på byggnader. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 06 okt. 2022

Europas största naturgasreserv finns under Groningenfältet i Nederländerna, men fältet håller på att stängas ned.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europa står nu kanske inför sin svåraste vinter sedan andra världskriget, samtidigt har Groningenfältet i Nederländerna tillräckligt med naturgasreserver för att i vinter kunna ersätta en stor del av den gas som Tyskland förut importerade från Ryssland, det rapporterar Bloomberg.

Innan Ryssland invaderade Ukraina stod den ryska naturgasimporten för cirka en tredjedel av Europas import av naturgas. Ryssland har minskat leveranserna och explosionerna på Nord Stream 1 och 2 har cementerat den minskade gasexporten till Tyskland.

Borrningar har lett till jordbävningar

Schell är en av två stora partners som är involverade i driften av Groningenfältet och de uppskattar att de nästan omedelbart skulle kunna leverera mer än tillräckligt med gas för att ersätta de 46 miljarder kubikmeter Tyskland importerade från Ryssland förra året.

Sedan 1963 har Groningen varit en viktig del i Europas gasförsörjning och fortfarande finns cirka 450 miljarder kubikmeter gas under fältet, men Groningenfältet håller på att stängas ned. Eftersom borrningar där lett till jordbävningar vill man inte pumpa upp mer gas och riskera en reaktion från invånarna i området.

Lokalbefolkningen menar att Europa måste leta efter gas någon annanstans. Tiotusentals hem i området har skadats av jordskalv som borrningar på Groningenfältet orsakat.

Utesluter inte helt att Groningen kan användas

Nederländernas gruvminister, Hans Vijlbrief menar att det är farligt att fortsätta, men att man inte kan ignorera lidandet i Europa, och säger att brist på gas kan tvinga Nederländerna att fatta beslut om att fortsätta

ANNONS

Thierry Breton, EU:s kommissionär med ansvar för den inre marknaden, har nyligen sagt i ett tal att Nederländerna bör ompröva sitt beslut att stänga Groningen.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte utesluter inte helt att Groningen används för att stärka gasförsörjningen, men han säger att det det inte behövs just nu och endast kommer ske “i ett extremt fall om allt går fel”, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Billigare gas i Europa när Gazprom åter levererar till Italien

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS