Enligt en högt uppsatt chef inom Natos forskningsavdelning kan flera grupper ha intresse av att skada gasflödet till Europa.

ANNONS

Arnold Dupuy är ordförande i SAS-163, en forskningsgrupp inom försvarsalliansen Natos avdelning STO, och han uttalar sig i SVT att han inledningsvis inte vill beteckna läckorna i Nord Stream 1 och 2 i Östersjön och i danska och svenska ekonomizoner i nuläget som sabotage.

Samtidigt menar han att det är ”ganska osannolikt att man har tre läckor samtidigt på två olika gasledningar”.

Det ser ut, säger han, att vara en medveten handling.

Både Sveriges och Danmarks regeringar misstänker att gaskablarna utsatts för sabotage. Även Ryssland har uttryckt misstankar om detta.

Nato-toppen Arnold Dupyu säger till SVT att flera nationer eller grupper kan ligga bakom det som många nu betecknar som medvetna attacker på gasledningarna.

”För det första kan det vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal som tycker att det här är ett bra sätt att fortsätta se till att gas inte når Europa”, säger Arnold Dupyu och menar att de som har kapacitet att utföra den här typen av undervattensjobb kan ha gjort det.

Det kan ha skett via fjärrstyrning, säger han.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA varnade för flera veckor sedan, enligt uppgifter till tyska Der Spiegel, för ett förestående sabotage mot gasledningarna till Europa.

Läs även: Tyskland misstänker sabotage mot Nord Stream 1 och 2 [Dagens PS]