Dagens PS

Jätten tror på åratal av stark tillväxt för olja – vill borra mer

tillväxt olja
Halliburton tror på rejäl tillväxt för olja. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 19 juli 2022Publicerad: 19 juli 2022

Halliburton ökar sin vinst med 41 procent andra kvartalet i år och tror på flera år av stark tillväxt framöver med mer borrning av olja.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tisdagen levererade Halliburton Co, stor leverantör av oljefältstjänster, sin rapport för andra kvartalet 2022. Den visar en vinst som stiger med 41 procent jämfört med årets första kvartal.

Nu tror företaget på flera år av stark tillväxt när det gäller efterfrågan på oljeborrning – och det har förstås mycket med Ryssland och Ukraina att göra.

Det är höga oljepriser i spåren av kriget i Ukraina som driver på utvecklingen och Halliburton liksom andra oljefältsbolag har gynnats av att oljepriserna hållit sig över 100 dollar fatet, ett plus på 53 procent jämfört med motsvarande kvartal förra året och 6 procent högre än första kvartalet i år.

Marknaden har stärkts

Oljemarknaden har stärkts av västerländska sanktioner mot Ryssland, den näst största råoljeexportören i världen, efter dess invasion av Ukraina 24 februari, konstaterar Reuters i en analys.

Halliburtons intäkter i Nordamerika, som står för ungefär hälften av omsättningen, var 26 procent högre och antalet riggar i Nordamerika totalt steg till 750 i slutet av andra kvartalet 2022 – en kraftig ökning från 475 vid samma period 2021, enligt Baker Hughes data.

Läs även: Halliburton: ”Världen går in i period med oljebrist”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS