Regeringen och SD ger i Tidöavtalet Svenska kraftnät ansvar för leveranserna av el – ”kommer att bli problem”, varnar nu tung expert.

ANNONS

Varningen utfärdas i Dagens Nyheter av Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola.

Tidningen berättar att han tidigare har suttit i Vattenfalls styrelse och även var med i Elkommissionen i början av 1990-talet när elmarknadsreformen lades fram.

Tomas Kårberger är med andra ord en tung expert i energifrågor och Tidöavtalet som regeringens och SD slutit – där Svenska kraftnät får axla ansvaret att upphandla elproduktion och att det finns el att sälja – beskriver han i DN som ett avsteg från fundamentala förutsättningar.

Kårberger om Tidöavtalet – förstår nog inte vad de skrivit

Han är rädd, säger han till tidningen, för att aktörerna som är på marknaden och handlar el undslipper ansvar.

Det så kallade balansansvaret kan bli dyrt, särskilt vid stopp och det är elkunderna som då får betala i stället för el-leverantörerna, förklarar Kårberger.

”Jag tror helt enkelt inte att de förstår vad de skriver”, säger han i artikeln om Tidöavtalet mellan regeringen och SD och deras besked i det om Svenska kraftnäts ansvarsroll på elmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer i DN-artikeln.

Missa inte: Chocken: Hennes elräkning dyrare än hyran [Dagens PS]