Det blir ingen förlängning av kärnkraften i Tyskland, meddelar landets största energibolag Eon, enligt Financial Times.

ANNONS

Tysklands största energiföretag Eon utesluter en förlängning av sitt enda kvarvarande kärnkraftverk i Tyskland, Isar 2. Detta trots att landet förbereder sig för att ransonera energi och fasa ut ryska fossila bränslen.

”Det finns ingen framtid för kärnkraft i Tyskland, punkt. Det är för känslomässigt. Det kommer inte att ske någon förändring i lagstiftning och åsikter”, säger Eons vd Leo Birnbaum till Financial Times.

Isar 2 ska tas ur bruk vid slutet av året, som en del av en lång utfasning av kärnkraften i Tyskland som initierades av den dåvarande förbundskanslern Angela Merkel efter Fukushima-katastrofen i Japan 2011.

Även om kärnkraftverket ”tekniskt” skulle kunna fortsätta användas längre än det här året så har alternativet uteslutits.

”Den bedömning som gjordes är att vi har en gassituation och den lilla lättnad vi kan få på elsidan är helt enkelt inte en spelförändring”, säger Eons vd Leo Birnbaum.

”Det var en riktigt seriös diskussion med regeringen. De tog ett avvägningsbeslut, som vi kan förstå, och därför är historien över för oss.”

ANNONS
ANNONS

Samtidigt varnar Eon tillsammans med den tyska industrin mot en bojkott av rysk gas, som står för hälften av Tysklands försörjning. Företaget säger att en bojkott skulle leda till problem i försörjningskedjorna som skulle skada ekonomin ”i en skala som jag tycker är betydligt mer problematisk än Covid”.

Läs även: Tyskland och Österrike: ”EU:s greenwashing” om kärnkraft [Dagens PS]