Aluminium närmar sig ett nytt rekordpris. Prisökningen beror på ett litet utbud, stark efterfrågan och det eskalerande läget i Ukraina.

ANNONS

Den lätta metallen används inom en rad områden – från tillverkningen av ölburkar till elfordon – och har stigit till den högsta prisnivån på 13 år.

Aluminium närmar sig rekordpris

På tisdagen kostade ett ton aluminium 3 236 dollar innan priset studsade tillbaka till 3 187 dollar, rapporterar Financial Times.

Utbudet släpar efter

Det är inte bara aluminium som kämpar med att utbudsproblemet. Andra viktiga råvaror, inklusive råolja, naturgas och nickel har samma problem. Utbudet försöker hålla jämna steg med efterfrågan när världen tar sig ur pandemin.

Energikrisen i Europa och energiransonering i Kina, i kombination med en stark efterfrågan som beror på den ökande försäljningen av elbilar, ser ut leda till en ”lagertömning” fram till 2023 enligt Goldman Sachs.

”Vi tror att aluminiummarknaderna står inför en smältpunkt av priserna i år”, säger Goldman-analytikern Nicholas Snowdon.

Utbudsproblemen fortsatte i veckan. På måndagen meddelade det slovakiska aluminiumsmältverket Slovalco, som är majoritetsägt av norska Hydro, att det kommer att minska produktionen till cirka 60 procent på grund av höga energi- och kolpriser. Smältverkens kapacitetsförluster i Europa uppgår nu till över än 800 000 ton, medan produktionen av runt 3 miljoner ton i Kina avbröts förra året på grund av bland annat strömbegränsningar och pandemin.

Problem i Kina och Ukraina

Kinas fortsatta lockdowns riskerar att förvärra situationen ytterligare. Regionen Guangxi är Kinas tredje största producent av aluminium, med större delen av sin smältkapacitet i staden Baise där alla resor har förbjudits.

ANNONS
ANNONS

Dessutom eldar konflikten i Ukraina på läget. USA och dess allierade kan snart komma att rikta sanktioner mot Ryssland och några av dess viktiga industrier och företag. Ryssland står för cirka 13 procent av det globala aluminiumet utanför Kina. Med dagens nuvarande låga lagernivåer så kommer priserna stiga kraftigt om sanktioner införs.

Läs även: Priserna på aluminium når högsta nivån på tio år [Dagens PS]