Snilledraget: De slog ut tre ryska brigader

Uppdaterad: 19 sep. 2023Publicerad: 19 sep. 2023
brigader
Två ukrainska soldater vilar ut efter en framryckning i närheten av Bachmut i lördags. Efter att ha ryckt fram tar de nu skydd i en källare medan ryska artillerigranater haglar över deras position. Foto: AP/Alex Babenko via TT

Ukrainas motoffensiv i Bachmutområdet i södra Ukraina tycks ha slagit ut hela tre ryska brigader, och försatt dem ur stridbart skick.

ANNONS
ANNONS

Befrielsen är nära. Iallafall om man ska tro analytikerna gällande den senaste veckans framgångar, som Dagens PS skrivit om tidigare.

MISSA INTE: Pensionsbluff: Nu stäms storbanken på halv miljard – Dagens PS

Strategiskt betydande byar

Det kan låta fjuttigt när Ukraina återtar en enda liten by hit eller dit. Byarna ligger nära Bachmut – en plats där nästan ingen vågar bo på grund av de hårda striderna, jämfört med innan kriget.

Men framgångarna i Klishchiivka och Andriivka har betydligt större effekter än vad det ser ut som från satellitbilder och på kartor.

Det rapporterade ISW.

ANNONS
ANNONS

Ryska försvaret “knäckt”

De citerar Ukrainas marktruppers befälhavare i området, överstegeneral Oleksandr Syrskyj som meddelade att ett viktigt avsnitt av de ryska försvarslinjerna hade knäckts.

Genombrottet gjordes av Ukrainas marktrupper i området, som befäst byarna och nu tvingas utstå de ryska styrkornas desperata artilleribeskjutning.

Viktig kommunikationsplats

Men det är inte till någon nytta i sammanhanget. Ryssland har ingen förmåga att återta byarna i nuläget och dessutom blir kommunikationerna i länet betydligt svårare nu. Det berättar Kapten Ilja Yevlash, som leder en del av den ukrainska offeniven i området.

På grund av genombrottet har man skurit av markkommunikationerna eftersom kommunikationscentralen GLOC, i Klishchiivka, erövrats.

Att Ryssland misslyckades med att försvara kommunikationscentralen är ett svaghetstecken för den ryska armén eftersom den är central för att försvara Bachmut.

ANNONS

Dessutom har inga betydande försök gjorts för att återta Klishchiivka.

Motorvägen kontrolleras av Ukrainas artilleri

Nu öppnar man dessutom upp för allvarliga problem för de ryska trupperna som för tillfället kontrollerar Bachmut stad. Ukraina kan från sina nuvarande positioner beskjuta allt som rör sig på motorvägen T0513, från de ryskockuperade områdena till Bachmut.

De uttröttade trupper som nu håller Bachmut riskerar att skäras av från förnödenheter, ammunition och avlösande trupper eller förstärkningar.

Svaghetstecken – tre brigader utplånade

Att de ryska trupperna söder om Bachmut inte angripit och försökt återta kommunikationscentralen är även det ett tecken på att de trupperna är uttröttade och oförmögna att strids.

ANNONS

General Syrskij sade att ukrainska trupper slagit ut tre hela brigader vid de två byarna: Ryska 72:a brigaden, 31:a brigaden, och 83:e brigaden.

Läs mer om Ukraina:

Ukraina: 3 180 ryska soldater stupade förra veckan – Dagens PS

Ukraina halkar efter – Rysslands vapenlager långt större – Dagens PS

Ukraina sägs göra nya framsteg kring Bakhmut – Dagens PS

Ryska källor: Putins inre cirkel osams om Ukraina – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.